Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.07.2009

UE cere autorităţilor şi partidelor din R. Moldova să asigure alegeri libere şi corecte

Uniunea Europeană le cere autorităţilor şi partidelor din Republica Moldova să asigure alegeri libere şi corecte şi accesul egal pentru toţi candidaţii la mass-media de stat, să respecte dreptul la întruniri şi să nu intimideze presa, ONG-urile sau formaţiunile politice.

Mesajul a fost lansat în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate care au loc în Republica Moldova la 29 iulie. Documentul redactat la iniţiativa Suediei, ţară care asigură preşedinţia UE, a fost aprobat de cele 27 ţări membre ale UE şi are ca scop susţinerea valorilor democratice şi dezvoltarea constructivă şi durabilă a Republicii Moldova.

Textul a fost transmis miercuri premierului moldovean Zinaida Greceanîi de către o delegaţie a UE din care face parte ambasadorul Suediei în Republica Moldova, Mats Aberg, şi reprezentantul special al UE la Chişinău, Kalman Miszei.

Mats Aberg a spus în timpul întrevederii că mesajul le cere autorităţilor şi formaţiunilor politice din Republica Moldova să asigure alegeri libere şi corecte şi libertatea de expresie, precum şi să permită accesul egal al tuturor candidaţilor la instituţiile publice de mass-media şi să nu admită intimidări ale presei, ONG-urilor şi formaţiunilor politice sau încălcarea dreptului la întruniri.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului de la Chişinău, ambasadorul Suediei a subliniat că desfăşurarea alegerilor parlamentare conform standardelor democratice depinde, în egală măsură, de capacitatea tuturor actorilor politici de a manifesta un comportament adecvat în cursa electorală.

Astfel, M.Aberg s-a pronunţat împotriva folosirii unei retorici dure de către candidaţi şi a confirmat disponibilitatea UE de a contribui la un dialog constructiv pentru a asigura consensul politic, inclusiv după scrutin, care să permită instaurarea stabilităţii politice în ţară şi funcţionarea principalelor instituţii de stat.

La rândul său, premierul Zinaida Greceanîi a dat asigurări că Guvernul va face toate eforturile pentru a menţine stabilitatea economică şi pentru a onora toate obligaţiile sociale în perioada electorală, fiind dispus să asigure desfăşurarea alegerilor parlamentare în mod democratic şi transparent.

"În condiţiile crizei economice, (...) aprofundată în Republica Moldova de criza politică, Guvernul este interesat de desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte, care să fie recunoscute de comunitatea internaţională, urmând să fie ales preşedintele ţării şi instituit noul guvern, iar pentru aceasta avem nevoie de o pace civică între partide. Problematica discuţiilor propuse pentru dezbaterile politicienilor noştri poate fi diversă, un singur lucru nu poate fi contestat - independenţa statului nostru", a declarat premierul moldovean, citat de biroul de presă al Guvernului de la Chişinău.

Zinaida Greceanîi s-a declarat convinsă că alegerile de la 29 iulie se vor desfăşura cu succes şi că validarea acestora va contribui la soluţionarea mai multor probleme stringente, inclusiv liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni în spaţiul european şi negocierea noului acord cu UE, conchide comunicatul.

La 6 aprilie tinerii nemulţumiţi de victoria detaşată a comuniştilor au lansat un protest paşnic care la 7 aprilie a degenerat în violenţe în urma cărora au fost incendiate clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei. Chişinăul a acuzat atunci Bucureştiul că s-ar afla în spatele unei tentative de lovitură de stat şi a introdus vize pentru cetăţenii români. De asemenea, autorităţile l-au expulzat pe ambasadorul român Filip Teodorescu.

UE a luat atitudine faţă de evenimentele post-electorale de la Chişinău printr-o rezoluţie a Parlamentului European care a condamnat autorităţile moldovene pentru reprimarea protestelor, maltratarea tinerilor şi reprimarea presei.

Luni PE a anunţat că va trimite o delegaţie de observatori care promit o monitorizare "mai strictă" a scrutinului din 29 iulie şi care "vor fi mai atenţi la problemel semnalate". Europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu a fost ales marţi şeful delegaţiei de observatori a Parlamentului European. Din misiune fac parte şapte eurodeputaţi, printre care încă doi români - Cristian Preda (PPE) şi Renate Weber (ALDE). Activităţile delegaţiei PE se vor desfăşura în coordonare cu cele ale observatorilor Adunării Parlamentare a OSCE şi a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, prezenţi, de asemenea, la Chişinău.NewsIn

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus