Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.07.2009

Romania Libera: Cum poti pacali regimul vizelor impus de Moldova: un drum la Odessa si spaga in Transnistria

Sistemul de vize introdus pentru cetatenii romani de autoritatile din Moldova se dovedeste a fi o masura luata in pripa, cu multe scapari practice si care poate fi ocolita relativ usor. Oficial, nici un roman nu poate intra in republica de peste Prut daca nu prezinta la frontiera o invitatie scrisa, semnata de un functionar de la Ministerul Afacerilor Interne din aceasta tara, si nu dovedeste ca are in cont cel putin 2.000 de RON. Conditii aberante sunt puse chiar si celor care vor doar sa treaca prin Moldova, in drum spre Ucraina sau Rusia. Reporterii incognito ai Romaniei libere au constatat insa ca aceste reguli nu se aplica unitar, la toate reprezentantele diplomatice ale Moldovei. 

Daca la Consulatul din Bucuresti jurnalistii nu au gasit nici un pic de intelegere din partea functionarilor, consulul moldovean de la Odessa le-a dat rapid o viza de tranzit pe care ar fi putut sa o foloseasca timp de o luna. Mai mult, diplomatul nu le-a cerut reporterilor decat pasapoartele, fara sa mai fie preocupat de restul actelor necesare. O alta metoda de a intra usor in Moldova este prin Transnistria, republica nerecunoscuta international, aflata intre Moldova si Ucraina.
In fine, cei care vor sa ajunga la Chisinau, dar nu se grabesc, mai au la indemana o varianta: pot solicita ajutorul unui cetatean moldovean care in schimbul unui comision rezonabil se ocupa de intocmirea actelor necesare obtinerii vizei.

Autoritatile moldovene au introdus mai multe conditii romanilor pentru a le limita accesul in tara, mai ales ca luna aceasta vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Chiar si pentru a obtine o viza de tranzit prin Republica Moldova, un roman trebuie sa prezinte documente dintre cele mai absurde. Astfel, el trebuie sa detina o invitatie scrisa din partea unei persoane din tara de destinatie (de exemplu, Ucraina) in cazul in care calatoria se face cu autoturismul. Aceasta masura ii afecteaza, mai ales, pe transportatori, care trebuie sa piarda timp cu obtinerea acestor documente. Pe de alta parte, pentru a dobandi o viza de sedere, o persoana trebuie sa dovedeasca faptul ca are in cont minimum 2.000 de RON.

Apoi, toate procedurile dureaza cel putin o luna pana cand Ministerul de Interne de la Chisinau aproba invitatia din partea unui moldovean, pana cand acest document ajunge la Bucuresti si pana cand este acordata efectiv viza. In fine, guvernul comunist al lui Vladimir Voronin a pastrat in Romania un singur consulat de unde se pot obtine vize, la Bucuresti. Desi de-a lungul vremii diplomatii din cele doua tari au discutat despre deschiderea unor birouri consulare si in alte orase din Romania, ideea a fost abandonata cel putin deocamdata. In aceste conditii, un roman din Iasi care vrea sa ajunga la Chisinau trebuie sa parcurga cel putin o mie de kilometri in plus, adica drumul dus-intors pana in Capitala, la singurul consulat moldovean din tara. In plus, acesta trebuie sa infrunte si ostilitatea evidenta a functionarilor biroului consular de la Bucuresti.

La Odessa, moldovenii ii ajuta pe romani
Toate aceste piedici sunt insa usor de ocolit de un roman care vrea cu orice pret sa intre in Moldova. Am reusit sa ajungem in Chisinau cu viza obtinuta legal, dar fara sa detinem o invitatie din partea unui moldovean - document obligatoriu in viziunea oficialilor lui Voronin. Cum nu detineam toate actele necesare pentru a primi o viza de sedere, am considerat ca e mai simplu sa solicitam macar una de tranzit. Am mers mai intai la Consulatul Republicii Moldova de la Bucuresti si am spus ca dorim sa mergem in Ucraina, desi intentionam sa ne oprim la Chisinau. Functionarii de aici ne-au refuzat insa cererea, tocmai pentru ca nu aveam invitatie de la un ucrainean. Ulterior am aflat insa ca doar functionarii moldoveni de la Bucuresti au o atitudine ostila fata de romani. Sursele noastre ne-au explicat ca putem avea mult mai multe sanse daca solicitam viza de Moldova la consultatul acestei tari de la Odessa, Ucraina. Parea varianta cea mai la indemana, chiar daca presupunea parcurgerea unui drum lung care sa ocoleasca Moldova.

Am intrat in Ucraina, pe la Cernauti, apoi am pornit-o spre sud. Drumul nu a fost deloc usor. Am parcurs peste 800 de kilometri pana la malul Marii Negre, in conditiile in care soselele ucrainene sunt cu mult mai proaste decat cele romanesti. La Consulatul Republicii Moldova din Odessa, functionarii au refuzat sa vorbeasca cu noi in romaneste, desi cunosteau limba. Consulul Cristian Mamei s-a aratat insa extrem de amabil cu noi. Nu ne-a cerut nici un act pentru a ne acorda mult dorita viza de tranzit prin Moldova. Pur si simplu, am predat pasapoartele, am completat un formular si am facut cate o poza, pe care le-am dat consulului. A doua zi, functionarii moldoveni ne-au inapoiat pasapoartele gata vizate. Oficial, am fi putut trece prin Republica Moldova o singura data, pe o durata de maximum 48 de ore, in perioada 11 iunie-11 iulie 2009.

Transnistria, bresa in baricada antiromaneasca din jurul Moldovei
Exista insa o posibilitate de a ramane in Moldova peste acest termen fara a incalca nici o lege: intrarea in tara prin Transnistria. Deoarece nu este un stat recunoscut international, granicerii transnistreni nu au dreptul sa opereze date in pasapoartele cetatenilor straini. Pe de alta parte, Chisinaul considera Transnistria teritoriu moldovean si nu recunoaste granita impusa de Tiraspol. Ca atare, nu si-a organizat puncte vamale acolo. Sunt doar cativa graniceri care te opresc pentru a verifica daca ai pasaport. Acestia nu fac insa nici o mentiune in actele de identitate ale celor care trec frontiera. Prin urmare, daca urmezi acest drum, nimeni nu mai poate stabili cu exactitate cand ai intrat in Republica Moldova.

Astfel, un cetatean roman poate sta linistit chiar si o luna la Chisinau, cat e valabila viza de tranzit, fara a-i fi teama ca va fi expulzat. Politistii moldoveni stiu de regulile de la granita transnistreana, motiv pentru care nu comenteaza nimic atunci cand observa ca in pasaport nu este trecuta data de intrare in tara. Ca sa verificam daca aceasta varianta de a pacali sistemul e intr-adevar functionala, am intrat si am iesit de mai multe ori din Republica Moldova prin Transnistria. si, intr-adevar, nici politistii de frontiera moldoveni, nici cei transnistreni nu au trecut data de intrare sau de iesire din tara. Ba, mai mult, am constatat ca si micul trafic de pe granita a supravietuit noilor restrictii. De altfel, granicerii moldoveni si-au exprimat simpatia fata de noi si s-au declarat impotriva sistemului de vize.

Totusi, aceasta cale are doua mari inconveniente. Primul il reprezinta drumul extrem de lung si obositor pana la Odessa. Al doilea obstacol tine de faptul ca, in majoritatea cazurilor, granicerii transnistreni nu-i lasa pe romani sa treaca fara sa le solicite, pe fata, mici spagi. Vamesii accepta euro, dolari, lei moldovenesti si uneori chiar lei romanesti. De asemenea, punctul transnistrean de trecere a frontierei spre Republica Moldova cel mai convenabil este cel de la Dubasari-Criuleni. Drumul traverseaza numai 30 de kilometri din Transnistria. Acest amanunt este esential daca treceti cu masina personala: nici o societate de asigurari nu va despagubeste pentru evenimentele petrecute cu automobilul dumneavoastra in Transnistria.

» UE critica introducerea vizelor pentru romani
Ministerul Afacerilor Externe din Romania nu a dorit sa comenteze problema vizelor impuse cetatenilor romani de catre Republica Moldova. "Acum e campanie electorala acolo si orice declaratie a noastra poate fi folosita de una dintre parti. Asa ca ne abtinem deocamdata", ne-a explicat, neoficial, o sursa din cadrul MAE. Aceasta ne-a confirmat totusi ca autoritatile consulare moldovenesti sunt mai drastice cu romanii daca ei vin din Romania decat daca ar incerca sa intre in tara prin Ucraina. "Nici ei nu se asteapta sa vina cineva dinspre Transnistria, asa ca nu isi bat prea tare capul pe acolo. La Bucuresti insa sunt mai vehementi", a precizat aceeasi sursa.
La cererea Romaniei, ministrii de Externe ai UE, reuniti in luna iunie la Luxemburg, au decis sa nu reia negocierile cu Republica Moldova pentru un nou acord de colaborare pana cand nu se elimina vizele pentru romani, potrivit NewsIn. "Ne uluieste decizia Republicii Moldova de a introduce vize pentru cetatenii romani. Este o situa?tie inacceptabila si analizam legalitatea acestei actiuni", a declarat inca din aprilie si comisarul UE pentru Extindere, Ollie Rehn.

» Ajutor moldovenesc pentru 30 de euro
Viza turistica pentru Republica Moldova se acorda la Consulatul de la Bucuresti numai daca solicitantul prezinta o invitatie din partea unui moldovean sau a unei institutii. Teoretic, daca un roman nu are nici o legatura cu o persoana fizica sau juridica de peste Prut, dar vrea cu orice pret sa ajunga la Chisinau, poate obtine viza daca merge acolo cu o excursie organizata de o agentie de turism. Marea problema e ca nu am gasit nici un operator roman care sa fi inclus printre oferte turistice Republica Moldova. Prin urmare, mai ramane o singura cale, si anume cumpararea unei invitatii de la un cetatean moldovean oarecare. Am mers in Autogara Filaret din Capitala, de unde pleaca cele mai multe curse de autocar spre Chisinau. Aici ajung, de regula, studenti moldoveni, muncitori si mici afaceristi.

Acolo am intrat in vorba cu Tamara, o moldoveanca in jur de 40 de ani, care vine in Romania pentru a face comert cu lenjerie. I-am explicat femeii ca o cunostinta de-a noastra trebuie sa ajunga neaparat la Chisinau, dar nu are invitatie. Desi ne vedeam atunci pentru prima data in viata, Tamara a acceptat sa ne ajute. La a doua intalnire, i-am adus o copie dupa pasaportul prietenului nostru. Moldoveanca ne-a rugat sa garantam ca acesta este "un om serios" si nu va crea probleme dupa ce va trece granita de peste Prut. Apoi am stabilit impreuna sa o platim la final pentru serviciul pe care-l face. Din momentul in care am depus actele pentru obtinerea invitatiei pana cand Ministerul Afacerilor Interne din Moldova ne-a eliberat documentul a trecut aproximativ o luna. In acest timp, autoritatile de peste Prut ne-au pus tot felul de piedici, dupa cum ne-a explicat chiar Tamara.

"Am facut numeroase drumuri la consulat. Mi se spunea: «Du-te si fa asta, trebuie si asta, du-te si cu asta». Apoi m-am certat cu cei de acolo, ca ei elibereaza invitatia dupa 30 de zile lucratoare, adica aproape 45 de zile calendaristice. Ei mi-au raspuns ca asa e si in alte tari, dar nu au putut sa imi dea si exemple concrete. In Romania te duci la notar si intr-o zi faci invitatie pentru un cetatean moldovean", s-a revoltat Tamara. "N-a fost usor. Dar va spun ca ei fac asta special, sa iti taie pofta. Dar cu cine sa te bati?", se intreba femeia. Pentru invitatie si pentru efortul sau, i-am platit Tamarei 30 de euro. Dupa ce a primit documentul, prietenul nostru a depus actele pentru viza, care i-a fost eliberata in trei zile.

Sursa: Romania Libera, Razvan Chiruta, Petre Rachita 

cuvinte-cheie: vize | Moldova | Romania

Comentarii (0)

 

Related news

Sus