Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.07.2009

ECOnomist: Moldova nu duce negocieri de reluare a importului de energie electrică din Ucraina

Publicaţia ucraineană "Delo" a anunţat la 25 iunie, că Ucraina a început negocierile privind reluarea exportului energiei electrice în Moldova. Pe de altă parte, ministrul adjunct al Economiei şi Comerţului, Tudor Copaci, a negat existenţa unor propuneri din partea Moldovei pentru reluarea importului de energie din Ucraina.

Precizăm că potrivit ministrului Combustibilului şi Energeticii din Ucraina, Iuri Prodan, livrările de energie electrică în Moldova ar putea începe deja în luna iulie, deoarece „astfel de propuneri deja au venit de la autorităţile moldoveneşti". Iuri Prodan a precizat că volumul livrărilor poate atinge 500-700 MW. Această cifră se apropie de capacitatea de tranzit maximă a reţelelor transfrontaliere coordonată de cele două ţări (circa 1000 MW). Alte detalii ale negocierilor nu au fost oferite. Reprezentanţii întreprinderii de stat „Ukrinterenergo", care este un exportator monopolist al energiei electrice, au refuzat să comenteze acest subiect.

În acelaşi timp, ministrul adjunct al Economiei de la Chişinău, Tudor Copaci, a declarat că  "la ora actuală ducem negocieri cu Ucraina privind semnarea unui nou acord de funcţionare în regim paralel a sistemelor energetice şi privind fluxurile transfrontaliere de energie electrică. Aceasta pentru că cel vechi a expirat. Cât despre reluarea importurilor şi mai ales în asemenea volume nu ducem negocieri".

Amintim că Moldova a renunţat la energia electrică ucraineană la începutul anului 2009, odată cu semnarea de către SA Energocom şi Inter RAO EES a contractului privind livrarea energiei electrice de la CERS Moldovenească, care  aparţine companiei ruse. Acordul este valabil până la 31 martie 2010 şi prevede livrări lunare în volum de 200-220 mil. kWh la un preţ ce creşte trimestrial cu 0,1 cenţi SUA/kWh. De astăzi preţul este de 5,9 cenţi SUA/kWh.

După anunţul de renunţare la energia din Ucraina, Ukrinterenergo a oferit Moldovei un preţ cu 10% mai mic decât cel negociat cu Centrala de la Cuciurgan, însă, această propunere a fost respinsă de autorităţile moldovene.

Reluarea actuală a negocierilor între Ucraina şi Moldova, în opinia unor analişti ucraineni, este legată de dorinţa Chişinăului de a renunţa parţial la energia electrică de la CERS Moldovenească sau de a obţine o reducere a preţului acesteia.

În anul 2008 Moldova a fost cea mai mare piaţă externă de comercializare a energiei din Ucraina. (ECOnomist)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus