Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.06.2009

Chişinăul intenţionează să elimine vizele pentru oamenii de afaceri din România

Autorităţile Republicii Moldova iau în considerare eliminarea regimului de vize pentru oamenii de afaceri din România, a declarat prim-vicepremierul moldovean, Igor Dodon.
 
Solicitat să comenteze influenţa pe care o are regimul de vize impus de Chişinău pentru cetăţenii români, Dodon a spus că autorităţile intenţionează să examineze mai detaliat tot ce ţine de regimul de vize pentru oamenii de afaceri şi investitori. "Ştim că mulţi investitori străini au venit în Republica Moldova prin filialele din România, precum Groupe Societe Generale. Va fi necesar să examinăm suplimentar această chestiune şi acum lucrăm în această direcţie", a declarat Dodon.

Referindu-se la comerţul dintre cele două state, el a spus că România rămâne în continuare unul din partenerii principali, iar ritmul de scădere a schimburilor comerciale dintre cele două state nu este mai mare decât tendinţa generală.

Potrivit datelor statistice, volumul comerţului dintre România şi Republica Moldova în primele patru luni ale anului curent a constituit 150 milioane de dolari, faţă de 285 milioane în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce constituie o reducere de aproape 50%. Exporturile româneşti în Republica Moldova în primele patru luni ale anului curent s-au redus cu 60,5%, iar importurile cu peste 20%.

Săptămâna trecută, premierul moldovean Zinaida Greceanîi a declarat în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia învestirii noului guvern că Chişinăul va renunţa la vizele pentru români atunci când Bucureştiul va recunoaşte hotarele Republicii Moldova.

Chişinăul a introdus regimul de vize pentru români începând din data de 9 aprilie, acuzând că mai mulţi cetăţeni ai României au luat parte la acţiunile de protest din 7 aprilie.

Mai mulţi oficiali europeni, printre care comisarul european pentru extindere Olli Rehn şi comisarul european pentru relaţii externe Benita Ferrero-Waldner, au criticat această decizie a Chişinăului. (Agerpres)

cuvinte-cheie: vize | Romania | comert

Comentarii (0)

 

Related news

Sus