Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.05.2009

Vladimir Socor:Voronin nu a invăţat cum să se retragă cu demnitate de pe scena politică

Pentru prima dată in ultimul deceniu, Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) se va găsi in dezavantaj categoric in eventualitatea unor alegeri anticipate, motivul fiind deficitul de competenţă al echipei conducătoare, susţine analistul fundaţiei Jamestown, Vladimir Socor. "După ce PCRM a caştigat majoritatea in patru scrutine parlamentare la rand - in 1998, 2001, 2005 şi 2009 - in prezent au apărut unele premise pentru ca Partidul Comuniştilor să se pomenească in minoritate, dacă se ajunge la repetarea alegerilor parlamentare. Cei mai mulţi dintre aceşti factori sunt rezultatul deficitului de competenţă din echipa conducătoare a PCRM", susţine Vladimir Socor intr-un comentariul pentru Europa Liberă, potrivit NewsIn.

Chişinăul a iritat UE prin atacurile publice şi agresive la adresa politicii de la Bucureşti

Socor a enumerat cele cateva greşeli şi abuzuri fundamentale care, in opinia sa, ar putea să determine o scădere importantă a scorului Partidului Comuniştilor la eventualele alegeri anticipate. După ce a ordonat poliţiei să cedeze vandalilor clădirile statului fără nici o impotrivire, conducerea a permis aceleiaşi poliţii să-i bată la fel de barbar pe protestatari, la puţin timp chiar după consumarea faptelor. Apoi, fără nici o umbră de dovadă, preşedintele Vladimir Voronin şi unii dintre apropiaţii acestuia s-au grăbit să-i acuze pe liderii opoziţiei de organizarea unei lovituri de stat, turnand prin aceasta şi mai mult gaz pe foc.

"In plus, Ministerul de Externe, condus de Andrei Stratan, incă nu a reuşit să inveţe, după ataţia ani de zile, cat de neproductiv este să contraatace in mod public şi agresiv politica Bucureştiului la UE. Prin acest tip de contraatacuri Chişinăul a iritat de fapt UE, in loc să o caştige de partea sa", este de părere Socor. Potrivit analistului, Comisia de anchetă infiinţată de autorităţi pentru elucidarea circumstanţelor şi consecinţelor violenţelor postelectorale din 7 aprilie are gradul de credibilitate zero. "Acelaşi grad de competenţă - zero - continuă să fie demonstrat de ataţia ani de către domnii Gheorghe Papuc, Valeriu Gorbulea şi Ion Morei, respectiv ministrul de Interne, procurorul general şi şeful Consiliului de Securitate. Aceştia, alături de preşedintele Voronin, poartă responsabilitatea pentru greşelile şi abuzurile comise", spune Vlad Socor.

Voronin nu a invăţat cum să se retragă cu demnitate de pe scena politică

In plus, spune analistul, Voronin a comis marea greşeală de a insista să devină preşedintele Parlamentului şi chiar să transfere in Parlament unele dintre imputernicirile preşedintelui. "Nu numai domnul Voronin, dar şi mulţi alţi politicieni moldoveni incă nu au invăţat cum să se retragă cu graţie şi demnitate de pe scena politică, atunci cand vine timpul", apreciază el. Socor afirmă că aceste greşeli i-au dat opoziţiei posibilitatea de a schimba subiectul dezbaterilor - atat pe plan intern, cat şi pe plan extern. In loc ca dezbaterile să se fi concentrat asupra distrugerilor din 7 aprilie, asupra faptului că opoziţia a respins verdictele observatorilor europeni şi verdictul Curţii Constituţionale referitor la alegeri, dezbaterile s-au concentrat aproape in intregime asupra greşelilor şi abuzurilor puterii. "Oficialităţile Republicii Moldova nu se pricep să comunice propriul lor mesaj in interior. De asemenea, lipseşte complet capacitatea Republicii Moldova de a face lobby la Washington sau la Bruxelles. Iată din care motive conducerea actuală a Republicii Moldova păşeşte la alegerile repetate, dacă alegerile se vor repeta, intr-o situaţie de mare dezavantaj strategic şi tactic. De data aceasta, autorităţile riscă, pentru prima dată după un deceniu, să piardă alegerile", mai spune Vladimir Socor, analist la fundaţia Jamestown.

Sursa: ZIUA Online

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus