Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.05.2009

Băsescu îi asigură pe cetăţenii moldoveni că acordarea cetăţeniei române se va face tot mai repede

Traian Băsescu i-a asigurat pe cetăţenii moldovenii din Atena că mecanismul de acordare a cetăţeniei române se pune tot mai bine la punct şi că, potrivit unui raport de la Ministerul Justiţiei, în ultimele trei săptămâni au fost acordate mai multe cetăţenii româneşti decât în lunile anterioare, transmite NewsIn.

"După ce s-a emis OUG de simplificare a procedurii pentru cetăţenii români şi rudele lor până la gradul trei care şi-au pierdut fără voia lor cetăţenia, deja la Ministerul Justiţiei s-au luat măsurile necesare pentru a creşte capacitatea de acordare a cetăţeniei. Vă pot spune că eu primesc o raportare săptămânală pe această temă de la Ministerul Justiţiei, numărul de cetăţenii acordate în trei săptămâni a depăşit cu mult numărul de cetăţenii acordate în luni de zile înainte şi, în perioada imediat următoare, capacitatea de procesare a cererilor va creşte tot mai mult", le-a spus Băsescu cetăţenilor moldoveni prezenţi, miercuri, alături de cetăţenii români din Grecia, la Ambasada României din Atena.

Şeful statului i-a rugat pe cetăţenii moldoveni, înainte de a merge la Ministerul Justiţiei pentru a depune dosarul pentru acordarea cetăţeniei române, să verifice site-ul Ministerului şi să se asigure că au strâns toate actele necesare, ca să nu fie plimbaţi pe drumuri, mai ales că mulţi dintre ei vin de departe.

Şeful statului a mai vorbit cu românii, în cadrul întâlnirii desfăşurate la Atena, şi despre capacitatea lor de a influenţa decizia politică din ţara de adopţie. Preşedintele i-a îndemnat să fie uniţi şi să discute cu politicienii autohtoni, condiţionându-şi votul de îndepliniea doleanţelor, dând ca exemplu comunitatea maghiară din România, care, deşi răspândită pe teritoriul ţării şi structurată divizat, se uneşte în relaţia cu autorităţile şi Parlamentul României, pentru a-şi susţine cauzele. Băsescu a arătat că de la Bucureşti nu se pot influenţa politicienii altei ţări, aşa cum se poate face din ţara respectivă, prin concursul întregii comunităţi.

Băsescu le-a cerut românilor să nu resimtă frustrarea naţionalităţii pe care o au din cauza evenimentelor neplăcute care i-au avut ca protagonişti pe cetăţenii români din alte ţări, şi să trateze cazurile infracţionale izolat.

Un alt subiect abordat a fost problema recunoaşterii diplomelor româneşti în străinătate, Băsescu recunoscând că România se află în negocieri cu toate statele pentru realizarea acestui obiectiv, dar constatând ironic că "suntem o ţară de doctori, de profesori universitari", aluzie la diplomele pe care unele Universităţi le-au acordat fără examene.

cuvinte-cheie: Basescu | cetatenie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus