Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.05.2009

Luis O’Neill: Recesiunea ca şansă pentru diferendul transnistrean

"Criza economică va lovi din plin Moldova şi pentru că a fost neglijată în mod deliberat de un partid comunist care dorea mai presus de orice să rămână la putere. În Transnistria, însă, situaţia economică este încă cu mult mai gravă", scrie fostul şef al Misiunii OSCE la Chişinău, Luis O’Neill, într-un articol, publicat de site-ul Fundaţiei Moldova

Numai de la începutul anului au fost închise 23 din cele 114 întreprinderi industriale principale. Iar robinetul ajutoarelor ruseşti pentru Transnistria s-ar putea închide, pentru că Rusia însăşi suferă din cauza crizei şi a preţurilor relativ scăzute ale petrolului.

În aceste condiţii, scrie O’Neill, a venit momentul dezmorţirii status-quo-ului transnistrean. În ultimul deceniu, al creşterii economice, ambele maluri ale Nistrului s-au bucurat de fonduri venite din afară, de remitenţe în cazul Moldovei şi de bani ruseşti, în cazul Tiraspolului. Numai că acum situaţia s-a schimbat, crede O’Neill, iar nivelul de trai se prăbuşeşte şi în stânga, şi în dreapta Nistrului.

În opinia fostului şef al misiunii OSCE, problemele economice locale combinate cu dorinţa marilor puteri de a-şi relansa relaţiile ar putea aduce schimbări. Cel mai important ar fi, crede O’Neill, ca moldovenii şi transnistrenii să înţeleagă că împreună ar duce-o mai bine din punct de vedere economic. Iar asta s-ar putea face prin proiecte masive de infrastructură şi dezvoltare, finanţate de donatori, care să acopere întreg teritoriul Moldovei, inclusiv raioanele din stânga Nistrului. Iar dacă donatorii nu vor reuşi să atragă transnistrenii în aceste proiecte, va fi rândul noului guvern moldovean să le arate celor de peste Nistru, prin reforme adevărate, că într-un stat unitar ar duce-o mai bine.

cuvinte-cheie: economie | Transnistria | OSCE

Comentarii (0)

 

Related news

Sus