Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.05.2009

Beneficiarii programelor transfrontaliere caută parteneri în Ucraina după ce R.Moldova a impus vize

Oficialii Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Iaşi au declarat, luni, pentru NewsIn, că unii aplicanţi pentru fonduri structurale au început să se îndrepte spre parteneri din Ucraina din cauza regimului vizelor impus României de Republica Moldova, transmite corespondentul NewsIn.

"În luna mai, cel mai probabil, se va lansa programul comun România - Ucraina - R. Moldova 2007-2013, în valoare de 127 milioane de euro. Pentru prima sesiune de proiecte vor fi alocate circa 35 milioane de euro. Din cauza situaţiei politice din Republica Moldova, din discuţiile pe care le-am avut, toţi cei care aveau relaţii bune cu diverse ONG-uri din R.Moldova şi-au cam îndreptat atenţia spre parteneri din Ucraina", a declarat directorul executiv BRCT Iaşi, Ion Apostu.

În cadrul Programului Comun România - Ucraina - Republica Moldova, primul program trilateral de acest fel, beneficiarii fondurilor sunt aplicanţii români, în timp ce partenerii ucrainieni sau moldoveni beneficiază de experienţa implementării de proiecte europene.

Directorul BRCT Iaşi a mai spus că în cadrul programului PHARE 2006, aflat în derulare, aproape toţi cei 60 de beneficiari au trimis notificări către BRCT Iaşi în care precizau că nu pot trece graniţa în R. Moldova din cauza vizelor. Potrivit lui Ion Apostu, soluţia e ca toate seminarele şi conferinţele aferente proiectelor să se ţină în România, lucru care se şi întâmplă.

"Proiectele nu sunt în pericol, dar este un disconfort. Ar fi fost mai bine să se ţină în R.Moldova. Pe PHARE 2006 sunt circa nouă milioane de euro pentru proiecte ce vizează dezvoltarea socio-economică, activităţi pentru protecţia mediului sau diverse activităţi culturale", a subliniat directorul executiv BRCT Iaşi.

La sfârşitul lunii martie 2009, o delegaţie oficială formată din reprezentanţi ai consiliilor judeţene din Iaşi şi Vaslui nu a fost lăsată să treacă graniţa de vameşii moldoveni. Ulterior, au fost înregistrate mai multe cazuri în care diverse delegaţii ale unor organizaţii non-guvernamentale din România nu au fost, de asemenea, lăsate să treacă Prutul.

Regimul de vize pentru cetăţenii români a fost impus de Chişinău din data de 9 aprilie, imediat după violenţele care s-au soldat cu distrugerea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a anunţat reintroducerea vizelor pentru românii care vor să meargă în Republica Moldova şi expulzarea ambasadorului român Filip Teodorescu, acuzând România că este implicată în protestele violente de la Chişinău. La sfârşitul anului 2007, Comisia Europeană şi Chişinăul semnaseră un acord care prevede facilitarea regimului vizelor, acord ce prevedea, pe de altă parte, ca Moldova să ridice vizele pentru cetăţenii din România şi Bulgaria, ţări care au aderat la UE în 1 ianuarie 2007. MAE român a calificat drept aberante măsurile unilaterale de impunere a restricţiilor de călătorie anunţate de preşedintele Vladimir Voronin.

Sursa: The Money Channel 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus