Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.04.2009

PSD solicita discutarea in Parlament a ordonanţei privind modificarea Legii cetăţeniei române

PSD solicita discutarea in Parlament a ordonanţei privind modificarea Legii cetăţeniei române

Partidul Social Democrat solicită ca ordonanţa de urgenţă cu privire la modificarea Legii cetăţeniei române să fie discutată cu prioritate în Parlament, a anunţat marţi preşedintele PSD, Mircea Geoană, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al acestei formaţiuni politice.

El a spus că acest demers este necesar pentru se putea stabili care este formula cea mai expeditivă şi cea mai acceptabilă din punct de vedere intern şi european cu privire la acest subiect foarte important.

Mircea Geoană a reamintit că un proiect de lege privind modificarea Legii cetăţeniei a fost depus de 42 de parlamentari din toate formaţiunile politice.

"Credem că trebuie să avem o discuţie serioasă asupra Legii cetăţeniei, care e un subiect sensibil şi care a creat reacţii şi la Bruxelles", a argumentat preşedintele PSD.

Potrivit acestuia, o decizie privind subiectul cetăţeniei persoanelor din Republica Moldova trebuie luată în urma unei analize a textului aflat în Parlament, la care au contribuit inclusiv parlamentari români de la Chişinău.

Preşedintele Traian Băsescu, în mesajul adresat pe 14 aprilie Parlamentului despre situaţia din Republica Moldova, a solicitat Guvernului să adopte, în regim de urgenţă, modificarea Legii cetăţeniei, pentru urgentarea procesului de redobândire a acesteia de către cei care au pierdut-o abuziv.

"Astfel, românii din Republica Moldova îşi vor putea recăpăta în mod accelerat cetăţenia română şi vor deveni, din punct de vedere legal, nu numai moral, membri ai marii familii europene", a spus şeful statului.

În acest sens, el a reamintit că legea română prevede redobândirea, la cerere, a cetăţeniei române de către foştii cetăţeni ai statului român şi urmaşii lor care au fost privaţi de acest statut împotriva voinţei lor. Pe de altă parte, Traian Băsescu a observat că "procesul birocratic prevăzut de această lege limitează drastic" numărul persoanelor care beneficiază în mod real de ea.

Şeful statului a dat asigurări că România va continua să ofere acces nediscriminatoriu şi gratuit tuturor tinerilor din R.Moldova care doresc să studieze în limba română în învăţământul preuniversitar şi în învăţământul superior din ţara noastră.

Guvernul a adoptat, a doua zi, pe 15 aprilie, ordonanţa de urgenţă cu privire la modificarea Legii cetăţeniei române, prin care a fost simplificată procedura şi scurtat termenul de redobândire a cetăţeniei, acesta fiind fixat la cinci luni.

"Termenul maxim în care comisia va verifica îndeplinirea condiţiilor necesare acordării sau redobândirii cetăţeniei române va fi de cinci luni de la data înregistrării cererii. În vechea lege, era de cel puţin şase luni" - a precizat primul-ministru.


Procedura de simplificare, respectiv, de urgentare se referă la foştii cetăţeni români care au dobândit cetăţenia prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicată, fiind cazul etnicilor români din R.Moldova.

Fiind vorba de foşti cetăţeni români, prin această modificare a fost eliminată condiţia interviului, ce viza cunoaşterea limbii române, condiţie ce rămâne în continuare în vigoare pentru persoanele altor ţări care nu au avut cetăţenia română, dar doresc să o dobândească.

Pentru cei care au deţinut cetăţenia română rămân în vigoare trei condiţii menţionate şi în actuala lege, şi anume ca solicitanţii să dovedească, prin comportament, loialitate faţă de statul român, să nu întreprindă acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale, să fi împlinit vârsta de 18 ani şi să nu fi fost condamnaţi în ţară sau în străinătate pentru acţiuni ce i-ar face nedemni de statutul de cetăţeni români.

"Prin acest act normativ, dăm posibilitatea tuturor cetăţenilor români şi descendenţilor acestora până la gradul al III-lea - în trecut era până la gradul al II-lea - să dobândească cetăţenia română în condiţiile precizate de legea românească", a precizat Emil Boc.

Prin aprobarea OUG privind modificarea Legii cetăţeniei se crează premisele soluţionării mai rapide a cererilor de acordare, redobândire a cetăţeniei române formulate de etnicii români, cetăţeni ai R.Moldova şi a creşterii numărului de astfel de cereri aprobate, a precizat Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, pe 14 aprilie, că la Consulatul României de la Chişinău sunt 650.000 de dosare pentru dobândirea cetăţeniei.

În replică la măsurile legislative anunţate de Bucureşti, preşedintele Comisiei juridice din Parlamentul de la Chişinău, Vladimir Ţurcan, a declarat că Guvernul R.Moldova ar putea interzice dubla cetăţenie în cazul creşterii numărului de persoane care vor obţine cetăţenia română.

Preşedinţia cehă a Uniunii Europene şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu accelerarea procedurii de acordare a cetăţeniei române, a declarat vicepremierul ceh pentru afaceri europene, Alexandr Vondra, după o întâlnire cu ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.

"I-am spus colegului român despre preocupările noastre serioase legate de posibilele riscuri ale adoptării unor proceduri simplificate pentru acordarea cetăţeniei române", a explicat Alexandr Vondra.

Potrivit legislaţiei UE, România este liberă să acorde cetăţenie oricui doreşte.

Statele din UE naturalizează în medie în fiecare an peste 730.000 de persoane, cifră mai mare decât populaţiile individuale ale celor mai mici state membre - Malta şi Luxemburg. AGEPRES

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus