Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.03.2009

Incidentele de la frontieră ar putea compromite negocierile privind semnarea unui acord de facilitare a circulaţiei cetăţenlor moldoveni în România

Incidentele de la frontieră ar putea compromite negocierile privind semnarea unui acord de facilitare a circulaţiei cetăţenlor moldoveni în România

Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a declarat că în prezent, România şi Moldova negocieză semnarea unui acord de facilitare a circulaţiei cetăţenilor moldoveni în România, pe care evenimentele de ultimă oră ar putea să-l compromită. De asemenea, ministrul român a spus că acţiunile Chişinăului ar putea încetini parcursul european al Moldovei.

Solicitat luni, 30 martie, de postul TVR să se pronunţe în legătură cu evenimentele în cauză, Cristian Diaconescu a calificat interdicţia impusă cetăţenilor români pe teritoriul Moldovei drept  “lecţie arbitrară, într-un mod bizar, nesăbuit, chiar obtuz, în legătură cu cetăţeni care vin dintr-un stat membru al Uniunii Europene”.

“Am pus un accent aici pentru că Republica Moldova aplică acordul pentru facilitarea vizelor şi readmisie de la 1 ianuarie 2008 ca o primă etapă considerată la nivelul UE, necesară în perspectiva acordării unei flexibilităţi pentru cetăţenii moldoveni în spaţiul  European, implicit în România”, a menţionat Diaconescu.

Ministrul roman de externe a declarat că în prezent, România şi Moldova negocieză semnarea unui acord de facilitare a circulaţiei cetăţenlor moldoveni în România, pe care evenimentele de ultimă oră ar putea să-l compromită. “Din acest punct de vedere, nerespectând, o serie de obligaţii, Republica Moldova pune cetăţenii săi într-o situaţie destul de delicată cu atât mai mult cu cât, anticipând întrebarea Dvs ce ar urma să se întâmple în continuare, noi suntem în faza destul de avansată a negocierii a unui acord bilateral, de această dată, care conţine de asemenea, flexibilităţi, deci, uşurări ale regimului de călătorie a cetăţenilor din Republica Moldova, în România şi, care prin această atitudine, ne generează o dificultate suplimentară în a-l agrea împreună cu autorităţile de la Chişinău sau de a obţine flexibilităţile necesare la Bruxelles. Pentru că fiind un spaţiu extraeuropean, regimul de vize funcţionează”, a declarat Diaconescu.
 
Referindu-se la motivaţia acţiunilor Chişinăului în context electoral, dar care nu explică această atitudine retractară şi de tăcere la Chişinău, ministrul roman de externe a spus că aceste acţiuni reprezintă “o contradicţie de fond, care nu serveşte nici cetăţenilor Republicii Moldova, nici instituţilor din acastă ţară”. “Pe de o parte, avem o atitudine şi un obiectiv clamat cât priveşte accederea şi apropierea de UE, iar pe de altă parte, o atitudine care nu are nici un fel de legătură cu o astfel de dorinţă de apropiere. Este evident că din punctul nostru de vedere nu avem nimic de argumentat”,  a spus Diaconescu.

Totodată, ministrul roman a accentuat: “Cine îşi îndeplneşte obligaţiile are posibilitatea  şi de a-şi asuma drepturi cine nu-şi îndeplineşte obligaţiile minimale într-o relaţie civilizată în Europa are de suferit. Din această perspectivă, parcursul European, repet, clamat de toate partidele politice din Republica Moldova, va fi clar încetinit”.

Întrebat dacă are în vedere că, în continuare, pe canale diplomatice, administraţiei şi moildovenilor nu le va fi foarte bine pe drumul lor de integrare europeană, ministul roman de externe a răspuns: “Ceea ce noi dorim este respectarea criteriilor şi valorilor la care România s-a asociat şi pentru  care România, practic, s-a schimbat din temelii. Cetăţenii Republicii Moldova vor fi întotdeauna primiţi din punctul de vedere al României cu toate ofertele care vin dintr-un pact european pe care România permanent îl ţine pe masă şi permanent îl prezintă spre acceptare autorităţilor de la Chişinău”.

Referindu-se la scrutinul din 5 aprilie, Cristian Diaconescu a spus: “Indiferent de rezultatul pe care îl vor avea în alegeri cetăţenii din Rrepublica Moldova, România va promova acest pact european. Dar, repet, o astfel de atitudine, oarecum nesocotit de deliberată, de unilaterală faţă de acest pact european, nu face altceva decât să îngreuneze parcursul Republicii Moldova".

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus