Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.03.2009

Viceministrul Tudor Copaci a avut o întrevdere cu reprezentantul Guvernului Republicii Italiene

Potrivit MEC, viceministrul Economiei şi Comerţului Tudor Copaci a avut joi, 12 martie o întrevedere cu Antonio De Bonis Consilierul pentru Politica Industrială şi Relaţii Internaţionale al Subcomitetului de Stat al Republicii Italiene.

În cadrul întrevederii părţile au discutat politicile industriale implementate in ambele ţări, perspectivele cooperării bilaterale în scopul susţinerii şi dezvoltării bisinessului mic şi mijlociu, efectuarea schimburilor de informaţie şi experienţă şi a bunelor practici în domeniul legislaţiei, politicilor şi strategiilor de susţinere a sectorului IMM-urilor, organizarea expoziţiilor, târgurilor, meselor rotunde, etc. .

Un alt subiect important al discuţiilor au constituit modalităţile de aplicare în practică a Memorandumului interguvernamental moldo-italian de înţelegere privind cooperarea în materie industrială şi de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii. Fiind semnat acum trei ani, Memorandumul are drept scop extinderea cooperării industriale intre Moldova si Italia, şi să dezvolte sectorul privat prin crearea, consolidarea şi modernizarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

In acest context, viceministrul Tudor Copaci a informat despre crearea de către MEC a unui Grup de lucru pentru implementarea Memorandumului, membrii căruia sunt reprezentanţii Ministerului Economiei şi Comerţului, Asociaţiei Patronatelor din Industria Uşoara din Republica Moldova, Alianţei Asociaţiilor de Business pentru Dezvoltarea IMM-urilor din Republica Moldova, etc.

Grupul de lucru in cauza va elabora, pînă la finele lunii mai 2009, un plan de acţiuni concrete de implementare a prevederilor Memorandumului.

În perioada anului 2008, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova şi Italia a înregistrat suma de 473,3 mil. UID. Comparativ cu anul precedent, volumul comerţului exterior s-a majorat cu 15,6%. Exportul de mărfuri moldoveneşti realizat în 2008, a constituit 167,1 mln. USD, majorându-se cu 19,2% faţă de anul precedent. Italia se situează pe locul 3 în topul ţărilor în care Republica Moldova efectuează exporturi, deţinând o pondere de 10,4% în volumul total al exportului Republicii Moldova. Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova a însumat 306,2 mil. USD, si a înregistrat o creştere de 13,7%.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus