Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.03.2009

ECOnomist: Gazprom se arată interesat pentru o serie de active ale Union Fenosa

Gazprom se află printre cele 10 companii ce şi-au arătat interesul pentru achiziţia unor active din Spania ale grupului spaniol Union Fenosa. E vorba, în special, de centrale electrice cu o capacitate de 2000 MW, pe care compania Gas Natural, noul acţionar majoritar al Union Fenosa, urmează să le vândă.

Gazprom este principalul candidat la preluarea unor active al Union Fenosa

Salvador Gabbarro, preşedintele Gas Natural, susţine într-un interviu pentru publicaţia spaniolă El Pais că vânzarea acestor active este impusă de legislaţia antimonopol din Spania. Totodată, el a menţionat că tranzacţia de preluare integrală a Union Fenosa va fi finalizată în luna aprilie curent.

Preşedintele Gas Natural nu oferă detalii privitor la restul companiilor interesate de activele Union Fenosa, precum şi nu anunţă ce preţ ar putea cere pentru aceste centrale electrice.

De altfel, săptămâna trecută, în cadrul unei vizite oficiale a preşedintelui rus la Madrid, a fost semnat un Memorandum de colaborare între Gazprom şi Gas Natural prin care monopolul rus se angaja să examineze posibilitatea achiziţionării unor centrale electrice de cogenerare din Spania.

Altfel spus, Gazprom ar putea avea prioritate la preluarea activelor Union Fenosa.

De notat că în acest an nu a fost înregistrată încă nici o tranzacţie de achiziţie a unor centrale electrice în Europa, dar preţurile diferă mult de la un caz la altul. Însăşi Union Fenosa este evaluată la un preţ foarte mare - preţul unui kWt putere instalată este evaluat la 1394 euro, ceea ce constituie circa 2,8 mlrd. euro pentru cele 2000 MW scoase la vânzare. În acelaşi timp, activele companiei italiene Enel sunt evaluate la doar 257 euro pentru un /kWt putere instalată. Preţul mai mic de circa cinci ori pentru activele Enel este rezultatul unei datorii de circa 61 mlrd. euro.

Union Fenosa deţine centrale electrice cu o capacitate de 11700 MW, în mai multe state.

Managementul Union Fenosa este exercitat de reprezentanţii Gas Natural

Mai adăugăm că zilele trecute Departamentul Comunicare din cadrul ÎCS RED Union Fenosa din R. Moldova a anunţat că, la 4 martie 2009, a avut loc intrarea reprezentanţilor Gas Natural (compania care achiziţionează pachetul integral (100%) de acţiuni al Union Fenosa) în Consiliul de Administraţie şi destituirea consilierilor din partea grupului ACS (compania care vinde acţiunile). Conform procedurii prevăzute de reglementările legislaţiei spaniole, Preşedintele Union Fenosa, Pedro Lopez Jimenez, reprezentând ACS, şi-a depus atribuţiile, în această funcţie fiind numit din partea Gas Natural Salvador Gabarro.

Preşedinte al Union Fenosa, Salvador Gabarro, primul mesaj către angajaţi:

„ Ne aşteaptă un promiţător orizont de creştere, ce ne va oferi un cadru larg de posibilităţi, având în vedere promovarea întreprinderii pe primele locuri pe piaţa energetică mondială. Din acest moment păşim într-o etapă nouă. Posibilitatea de a munci împreună cu Gas Natural este un mare avantaj competitiv, ce va consolida cele realizate până în prezent şi ne va transforma într-un grup energetic spaniol mult mai bine pregătit pentru noile solicitări ale pieţei. Un nou lider global, ce va oferi clienţilor noştri o gamă variată de produse şi servicii, cu capacitatea de a creşte şi genera valori."

Conform procedurii de achiziţie, la încheierea ofertei publice de acţiuni, Compania Gas Natural va prelua întreg controlul asupra Union Fenosa şi va începe procesul formal de fuziune prin absorbţie. Noua companie, rezultată din fuziunea Union Fenosa şi Gas Natural, va reprezenta o întreprindere energetică integrată, cu o prezenţă în 23 de ţări pe 5 continente, cu peste 20 milioane de clienţi, dintre care 9 milioane în Spania, cu 18 000 MW putere instalată şi circa 30 miliarde m3 livrare gaze, cu o cifră de afaceri de 20 miliarde de euro şi 5 miliarde beneficiu brut operativ (EBITDA).

Sursa: ECOnomist

Ion PREAŞCA, ECO

cuvinte-cheie: Gazprom | Fenosa | Union

Comentarii (0)

 

Related news

Sus