Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.03.2009

În 2009, importurile produselor petroliere la terminalului Giurgiuleşti vor fi dublate

În anul curent, importurile de produse petroliere pe teritoriul terminalului petrolier a Portului Internaţional Liber "Giurgiuleşti” vor fi dublate si vor depasi cantitatea de 30 mii tone. În anul 2008 importul producţiei petrolieră a fost de 15 mii tone.

Conform datelor Ministerului Economiei şi Comerţului, volumul total al investiţiilor în Portul Internaţional, pe întreaga perioadă de activitate a acestuia, conform situaţiei din 1 ianuarie 2009, a constituit 37,6 mil. dolari SUA, dintre care în anul 2008 au fost investite cea. 4,6 mil. dolari SUA. Investitorul General, ÎCS "Danube Logistics" SRL, a investit 32,3 mil. dolari SUA, iar S.C. "Trans Cargo Terminal" SRL, care se efectuează construcţia terminalului cerealier - 5,3 mil. dolari SUA. Actualmente, în Portul Internaţional sînt înregistraţi 22 de rezidenţi.

În conformitate cu prevederile Acordului de investiţii, în trimestrul III 2007 şi-a început activitatea terminalul petrolier. Produsele petroliere în cauză sunt destinate exclusiv pentru reţeaua de staţii de alimentare cu combustibil (SAC), construcţia cărora, pe teritoriul Republicii Moldova se efectuează de către compania ÎCS "Bemol Retail" SRL. Potrivit Acordului de investiţii „Cu privire la Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti", investitorul preconizează să construiască şi să dea în exploatare pe teritoriul Republicii Moldova 50 de SAC. La moment, au fost date în exploatare 23 SAC (mun. Chişinău - 5, Bălţi - 3, Sângerei - 2, Cimişlia - 1, Leova - 1, Taraclia - 1, Cahul - 1, Ungheni - 1, Orhei - 1, etc.

De asemenea, în anul 2008 Investitorul General a continuat să presteze servicii portuare, volumul cărora a constituit 2,1 mil. lei.

Volumul total al lucrărilor de construcţii, efectuate în perioada de gestiune, a constituit 27,2 mil. lei. La moment, practic este finisată construcţia terminalului cerealier. Au demarat lucrările vizînd construcţia portului de mărfuri.

Volumul comerţului angro realizat în Portul Internaţional a sporit esenţial, constituind în anul 2008, 180 mil. lei. În afară de această, Investitorul General a oferit diverse servicii de arendă în sumă de 9,9 mil. lei.

În 2008 rezidenţii au achitat diverse impozite şi taxe în sumă de 28,4 mil. lei, inclusiv 19,4 mil. lei accize şi 1,4 mil. lei defalcări în fondul de asigurări sociale.

În prezent, Investitorul General întreprinde măsurile de rigoare vizînd darea în exploatare a portului de mărfuri deja la începutul anului 2009. Conform Acordului de investiţii „Cu privire la Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti" termenul dării în exploatare este anul 2010.

cuvinte-cheie: petroliere | Giurgiulesti | port

Comentarii (0)

 

Related news

Sus