Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.02.2009

Leul moldovenesc va cădea brusc în 2-3 luni, susţin experţii economici

Leul moldovenesc va cădea brusc în 2-3 luni, susţin experţii economici

Leul moldovenesc va cădea brusc după alegerile parlamentare, iar acest lucru va provoca o inflaţie record, afirmă mai mulţi experţi, citaţi de PRO TV.

După ce am urmărit deprecierea valutelor din Belarus, Ucraina şi Kazahstan, ar putea veni şi rândul leului, consideră experţii. De vină este criza mondială, care a redus exporturile, transferurile din străinătate, dar şi rezervele valutare ale Băncii Naționale. Cu alte cuvinte, în ţară vor ajunge mai puțini euro şi dolari, iar asta va conduce la depreciere a leului.

„În Ucraina deprecierea hrivnei de două ori a adus la creşterea preţurilor cu 5%. În cazul Moldovei aceasta ar însemna o inflaţie de 50% în trei luni de zile. La noi deprecierea categoric va bate peste populaţie şi îi va face pe oameni brusc cu 50% mai săraci”, susţine analistul economic de la IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniţă.

„Putem să ne aşteptăm pe parcursul anului 2009, în special, în a doua jumătatet a anului, la o scădere a cursului leului, datorită scăderii veniturilor gastarbaiterilor moldoveni”, spune economistul Sergiu Gaibu.

„Deja este evident faptul că Moldova nu va putea evita urmările crizei economice mondiale, deoarece în 2-3 luni veniturile din transferurile de peste hotare ale concetăţenilor noştri vor scădea ceea ce va fi resimţit şi pe piaţa  internă”, a declarat expertul economic Natan Garştea.

Totodată, potrivit lui, faţă de Ucraina, Kazahstan şi Belarus, Moldova se află într-o poziţie mai avantajată, deoarece Moldova se află printre primele locuri din lume după volumul remitenţelor pe cap de locuitor. Remitenţele scad, dar depinde de faptul ce va evolua mai repede: se va adânci criza sau vor scădea remitenţele. „Anul trecut Moldova a primit o sumă record de remitenţe 1,6 mlrd. dolari SUA şi cred că o perioadă de timp Moldova îşi va păstra rezerva de putere din acastă sumă”, a spus expertul.

Căderea leului înseamnă scumpirea produselor de import, iar în acelaşi timp exportatorii ar putea câştiga. „Însă nu trebuie să uităm că exportatorii sunt o mână de oameni, pe când creşterea inflaţiei afectează practic toată populaţia, care are venituri stabile şi care se diminuează din cauza inflaţiei”, a spus Garştea.

În opinia, lui Natan Garştea, stabilitatea leului ar putea dura 3-4 luni, însă aceasta nu ar trebui să fie legată de alegerile paralamentare. „Pentru a spune dacă e menţinunt sau nu artifical cursul leului, ar trebui efectuate studii destul de complicate pentru a demonstra aceasta. Acum în pragul alegerilor, nimeni nu este interesat cel puţin din conducerea ţării de o demandadă pe piaţa valutară şi desigur că acum eforturile de a menţine leul sun mai accentuate ca anterior,. Oricum BNM intervine pe piaţa valutară”, spune Garştea.

Pe de altă parte, premierul Zinaida Greceanîi declară că „Totul va fi bine” şi că Moldova déjà e vaccinată împotriva crizei. Întrebată în cadrul unei conferinţe de presă dacă leul se va devaloriza şi dacă nu cerem ajutor de la organismele financiare internaţionale, premierul a răspuns: „Moldova a trecut prin criză în anul 2006, când a pierdut accesul pe cea mai mare piaţă de desfacere a producţiei agricole şi vinicole, şi în anul 2007 - din cauza secetei”. Potrivit ei, această experienţă a fost ca o “vaccină dureroasă”, care a permis Moldovei să suporte mai uşor consecinţele actualei crizei mondiale.

În acelaşi timp, Greceanîi a recunoscut faptul că efectele crizei economice mondiale în Moldova se fac resimţite, în fond, în sectorul real al economiei şi anume prin micşorarea exporturilor şi a importurilor, reducerea volumului de producţie, scăderea volumului remitenţelor etc. Cât despre sectorul bancar, premierul a dat asigurări că efecte negative nu vor fi, ca urmare a unei politici bancare corecte promovate de guvernare.

cuvinte-cheie: leu | BNM | criza

Comentarii (0)

 

Related news

Sus