Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.02.2009

ECO: Miliardarii ruşi şi afacerile lor din Moldova, Cel puţin cinci miliardari ruşi au afaceri în Moldova

Cel puţin cinci miliardari ruşi în dolari sau nouă  - în ruble ruseşti, din cei 200 incluşi în topul anual realizat de revista economică Finans au afaceri în Republica Moldova. Conform topului anual, realizat de Finans, în anul 2008, din cauza crizei globale numărul, dar şi averea miliardarilor ruşi a scăzut dramatic. Criza globală a tăiat din averile primilor 10 bogătaşi o valoare combinată de 75,9 mlrd. USD, în ultimele 12 luni. De asemenea, numărul de miliardari ruşi în USD a scăzut de la 101 la 49, iar în ruble ruseşti de la 500 la 200. În trecut, pentru a putea intra în topul celor mai bogaţi 10 ruşi, suma de pornire era de 15 mlrd. USD, azi nici unul nu întruneşte această cifră. În vremuri de criza, biletul pentru top s-a ieftinit: numai 4,5 mlrd. USD.

„Prizonierul" de la Courchevel  a ajuns cel mai bogat rus

Mihail Prokhorov, preşedintele Onexim Group, a fost desemnat cel mai bogat rus de Finans, cu o avere estimată la nivelul anului 2008 de 14,1 mlrd. USD. Prokhorov caracterizat ironic de revistă ca „prizonier" al celebrului sanatoriu francez Courchevel, pare sa sfideze realităţile crizei globale. În timp ce „colegii" lui, toţi miliardari în dolari, îşi caută noi surse de finanţare pentru afaceri, Prokhorov tocmai a cumpărat cea mai scumpă vilă din lume, pe Coasta de Azur, în valoare de 496 mil. USD.

Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, se situează pe locul al doilea, cu o avere de 13,9 mlrd. USD, cu circa 9 mlrd. USD mai puţin decât în 2007.

Cel mai mare „loser" al clasamentului este Oleg Deripaska, proprietarul holdingului Basic Element, ce include producătorul de aluminiu RusAl. Timp de doi ani consecutivi Deripaska a fost cel mai bogat rus de pe Planetă, ca în clasamentul 2008 să ajungă pe un modest loc opt, cu o avere de numai 4,9 mlrd. USD (o scădere cu 90% faţă de cele 40 de mlrd. USD din 2007). Autorii topului îi dau şi o caracteristică mai specifică - „datornic al băncilor occidentale", pentru că este la ora actuală cel mai mare datornic rus.

Ce afaceri au miliardarii ruşi în Moldova

Din cei 200 cei mai bogaţi ruşi am selectat 10 care au direct sau indirect afaceri în Republica Moldova.

Fără îndoială cele mai mari afaceri în Moldova le are Vaghit Alekperov, locul patru în clasamentul Finans, cu o avere estimată la 7,6 mlrd. USD. Alekperov deţine peste 20% din acţiunile companiei petroliere ruseşti Lukoil, iar împreună cu alt acţionar - Leonid Fedun (locul 11 cu 4,5 mlrd. USD), deţin pachetul de control al uneia dintre cele mai mari companii la nivel global. În Moldova, Alekperov şi Fedun sunt prezenţi, în special, prin intermediul companiei Lukoil-Moldova, care controlează peste o treime din piaţa produselor petroliere. Până nu demult aveau afaceri şi în domeniul bancar.

Oleg Deripaska, care a retrogradat de pe locul 1 pe locul 8, nu este prezent direct în Moldova. O face prin intermediul concernului german Strabag, a cărui acţionar este prin Basic Element. Despre afacerile Strabag în Moldova se cunoaşte puţin, dar cel mai elocvent vorbeşte faptul că la 24 noiembrie 2008, Peter Haselsteiner, preşedinte al Consiliului de Conducere al Concernului Strabag, a fost decorat de preşedintele Voronin cu „Ordinul de Onoare" "în semn de apreciere a meritelor deosebite în realizarea unor proiecte social-economice şi activitate intensă de sponsorizare".

Mult mai cunoscut pe meleagurile noastre este Alişer Usmanov, locul 10 în top, cu o avere de 4,5 mlrd. USD, proprietarul grupului Metalloinvest şi cunoscut ca „persoana de încredere a Gazprom în recuperarea datoriilor şi activelor". În Moldova deţine pachetul majoritar al Uzinei Metalurgice de la Râbniţa, iar, potrivit unor surse, şi al Uzinei de ciment tot de la Râbniţa.
 
Nikolai Ţvetkov, proprietarul corporaţiei financiare Uralsib, locul 20 cu o avere de 2,3 mlrd. USD. În Moldova el deţine prima şi singura companie locală de factoring NFC-Moldfactor.

Deputaţi şi senatori ruşi cu afaceri în Moldova

Andrei Skoci, deputat în Duma de Stat din partea partidului Edinaya Rossia şi partenerul de a afaceri a lui Usmanov, ocupă locul 32 în top cu o avere de 1,5 mlrd. USD. Figurează ca acţionar la Uzina metalurgică de la Râbniţa.

Deşi este în continuare extrem de bogat, afaceristul rus Aleksandr Mamut, nu mai intră în topul miliardarilor ruşi în USD. Potrivit Finans el ocupă locul 76 în topul celor mai bogaţi ruşi şi ar avea o avere de jumătate de miliard, în calitate de acţionar la Polimetall şi Evroseti - cea mai mare reţea de magazine de telefoane mobile din Rusia şi spaţiul postsovietic. În Moldova compania a intrat în toamna anului 2006 şi în prezent deţine circa 50 de magazine.

Un alt afacerist rus cunoscut la noi este Igor Makarov, proprietarul grupului Itera, locul 117 din top, cu o avere de 300 mil. USD. Makarov prin Itera deţine pachetul majoritar la fabrica de carton Moldcarton, iar în anul 2004 a anunţat despre iniţierea construcţiei unei centrale electrice la Burlăceni, Cahul. Makarov a fost decorat de Vladimir Voronin cu ordinul „Gloria Muncii". 

Ralif Safin, locul 128 şi o avere de 250 mil. USD, ex-manager la Lukoil, iar în prezent senator rus. A vizitat Moldova chiar zilele trecute, întâlnindu-se cu preşedintele Voronin. Afacerile din Moldova ale familiei Safin sunt conduse de Marat Safin, preşedintele holdingului Marr Sugar Trading, care controlează trei fabrici de zahăr, fabrica de dulciuri Bucuria şi alte active.

Cât despre Evgheni Cicivarkin, fondatorul Evroseti - cea mai mare reţea de magazine de telefoane mobile din Rusia şi spaţiul postsovietic, apoi el acum se ascunde la Londra de procuratura Federaţiei Ruse. Are o avere estimată la 200 mil. USD şi ocupă locul 159.

Miliardarii ruşi în topul FinansMagazine şi afacerile lor în Moldova (Tabela poate fi urmărită dor în ziar versiunea tipar)

Sursa: ECO

Ion PREAŞCA, ECO

cuvinte-cheie: ECO

Comentarii (0)

 

Related news

Sus