Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.02.2009

Tiraspolul a respins propunerile Chişinăului privind reglementarea transnistreană

Pretinsul ministrul adjunct de externe de la Tiraspol, Alexandr Malearciuk a declarat luni, 16 februarie, într-o conferinţă pentru ziariştii străini la Tiraspol că a expediat autorităţilor de la Chişinău răspunsul oficial la pachetul de propuneri, transmise de către preşedintele Vladimir Voronin liderului transnistrean în cadurl întrevederii din 24 august 2008. Malearciuk a spus că acest pachet de documente „nu poate servi drept bază pentru dialog politic rezultativ şi nu este examinat de către partea transnistreană ca documente pentru negociarea în oricare format".

Astfel, Alexandr Malearciuk a vociferat poziţia oficială a administraţiei tirasponele, potrivit căreia propunerile Chişinăului nu ţin cont de realităţile existente, de voinţa poporului transnistrean exprimată la referendumul din 2006. Totodată, potrivit Tiraspolului, proiectul de lege propus de Chişinău nu constituie un document obligatoriu din punct de vedere politici şi juridic pentru ambele părţi aflate în conflict.  

Malearciuk a spus că poziţia Tiraspolului a fost adusă la cunoştinţa mediatorilor. 

Aceste declaraţii survin la câteva zile de la întrevederea liderului transnistrean Igor Smirnov la Moscova cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, care este aşteptat în luna februarie într-o vizită la Chişinău. Deocamdată data vizitei nu a fost anunţată.
 
În cadrul întrevederii cu Smirnov, ministrul de externe al Federaţiei Ruse a chemat Moldova şi Transnistria să renunţe la soluţii unilaterale şi a insistat să se recunoască echitatea părţilor la negocieri. De asemenea, Rusia l-a asigurat pe Smirnov că îi va trimite ajutoare umanitare.

cuvinte-cheie: Transnistria | Smirnov

Comentarii (0)

 

Related news

Sus