Trimite e-mail | Printeaza
Externe
16.02.2009

Diaconescu: Ţine de autorităţile de la Chişinău să aibă capacitatea de a acţiona în spirit european

“Republica Moldova are pe masa un proiect european sprijinit de toate statele membre UE. Tine de autoritatile de la Chisinau sa aiba capacitatea de a intelege ceea ce se intampla si de a actiona ca atare in spirit European”, a declarat luni, ministrul roman al Afacerilor Externe Cristian Diaconescu, aflat intr-o vizita in Franta.

Potrivit serviciului de presă al MAE roman, Cristian Diaconescu a vorbit cu comologul său francez  Bernard Kouchner despre aspecte privind parteneriatul european in cadrul Comisiei Europene si a UE in perspectiva modificarilor din 2009, precum si aspecte regionale, globale privind vecinatatea UE, Balcanii de Vest si situatia din Orientul Mijlociu.

De asemenea, ministrul roman de Externe, invitat la Paris de omologul sau, Bernard Kouchner, s-a intalnit si cu reprezentantii cercurilor de afaceri franceze, carora le-a explicat ca printre masurile economice pe care guvernul roman le are in vedere pentru perioda de criza sunt cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, neimpozitarea profitului reinvestit, capitalizarea a doua banci unde statul este proprietar - CEC Bank si Eximbank - si cresterea fondurilor pentru stimularea exporturilor. Toate acestea in conditiile in care cota unica de 16% va fi mentinuta.

Oportunitatile de afaceri care decurg din cooperarea bilaterala directa sunt construirea unei linii TGV (tren de mare viteza) Paris - Viena - Bucuresti - Constanta, proiectul gazoductului Nabucco si realizarea unui pol de competitivitate sau de proiecte comune in industria aeronautica si de aparare, a mai subliniat ministrul roman de externe.

Cu aceasta ocazie, Diaconescu a precizat ca Franta este al treilea partener comercial al Romaniei, al patrulea investitor strategic si primul partener in privinta infratirilor institutionale intre diverse localitati. Diaconescu le-a mai spus oamenilor de afaceri francezi ca investitiile franceze directe in Romania au depasit deja 2 miliarde de euro si ca Franta reprezinta o piata atractiva pentru exporturile romanesti.

Vizita a avut loc sub auspiciile relatiilor privilegiate dintre Romania si Franta, marcate de semnarea la Bucuresti, in februarie 2008, de cstre presedinţii Romaniei si Frantei, a Declaratiei comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic intre cele doua tari si de perspectivele deosebite deschise cooperarii bilaterale pe palierele politic si de securitate, economic, tehnologic, mediu, cultural-stiinţific si invatamant, in conformitate cu prevederile Foii de parcurs.

cuvinte-cheie: Romania | Moldova

Comentarii (0)

 

Related news

Sus