Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.01.2009

Andrei Stratan: Chişinăul nu înţelege de ce Bucureşti-ul nu vrea să semneze tratatul de bază şi cel de fontieră

Andrei Stratan: Chişinăul nu înţelege de ce Bucureşti-ul nu vrea să semneze tratatul de bază şi cel de fontieră

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Stratan a declarat marţi, ziariştilor că finalizarea celor două tratate este posibilă într-o singură rundă de negocieri, pentru că practic nu există puncte divergente pe marginea cărora să nu se fi ajuns la un consens între Chişinău şi Bucureşti.

"Noi am fost cei care am propus ca tratatul politic de bază să fie numit Tratat de Parteneriat şi Cooperare, pentru că am înţeles că denumirea veche deranja. Cu toate acestea, 'parantezele pătrate' (nu s-au transformat 'paranteze semirotunde' pe parcursul vizitei lui Cristian Disconescu la Chişinău, şi nici nu am primit răspuns la întrebarea de ce Bucureştiul tergiversează şi nu doreşte semnarea tratatelor", a declarat ministrul moldovean de externe.

Stratan a mai spus că poziţia Bucureştiului rămâne neclară pentru el, pentru că pe parcursul ultimilor ani, în pofida cererilor repetate ale Chişinăului, autorităţile române nu au explicat de ce nu vor să semneze cadrul juridic bilateral cu Republica Moldova şi nici nu au prezentat obiecţii sau propuneri de modificări pe marginea prevederilor din tratate.
"Chişinăul nu înţelege ce se întâmplă – noi putem doar bănui şi întreba, dar carul rămâne pe loc. Vom mai încerca în luna februarie să mai insistăm pe lângă colegii de la Bucureşti ca să înţelegem care ar fi pericolul pentru România să semneze aceste documente, similare celor semnate deja cu alte state pe care le are în vecinătate", a declarat Stratan.

Andrei Stratan a comunicat că în luna februarie curent, o echipă de experţi din MAEIE de la  Chişinău urmează să meargă la Bucureşti pentru a discuta subiectele rămase nesoluţionate. "Noi insistăm în continuare ca autorităţile române să-şi expună poziţia faţă de Tratatul de bază şi cel de frontieră ca să ştim cum să abordăm subiectul şi în dialogul cu Bucureştiul, şi în cel cu autorităţile europene", a spus Andrei Stratan.

Totodată, ministrul a sugerat că omologul său român Cristian Diaconescu s-ar fi înşelat atunci când a tras concluzia, în urma discuţiilor purtate la Chişinău, că autorităţile moldovene nu condiţionează semnarea Convenţiei de mic trafic la frontieră prin semnarea celor două tratate în discuţie.

De asemenea, Chişinăul insistă asupra deschiderii a două consulate moldoveneşti – la Iaşi şi Constanţa, ca precondiţie pentru deschiderea consulatelor române la Bălţi şi Cahul.

În aceeaşi zi, preşedintele Vladimir Voronin, a declarat ziariştilor după şedinţa Comisiei guvernamentale pentru integrare Europeană că relaţiile Republicii Moldova cu România nu sunt foarte rele, însă faptul că Bucureştiul nu doreşte semnarea tratatelor de bază şi de frontieră influenţează negativ aceste relaţii şi generează discuţii inutile.

Voronin a spus că este gata să semneze cele două tratae imediat. "Eu sunt gata să le semnez astăzi. Unde este partea română? Aduceţi partea română!", a declarat preşedintele Voroniin.

cuvinte-cheie: micul trafic lafrontiera | tratatul de baza

Comentarii (0)

 

Sus