Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.01.2009

Pâinea electorală ar putea falimenta unele brutării private din Moldova

Pâinea electorală ar putea falimenta unele brutării private din Moldova

Ministrul Agriculturrii şi Industriei Alimentare din Moldova Anatolie Gorodenco a declarat miercuri jurnaliştulor că, atât companiile de stat cât şi cele private au posibilitate de a opera aceste reduceri, deoarece din 2003 până în prezent nu au fost majorate preţurile la pâine, în special la cea socială, iar preţul la făină în 2008 s-a redus.
 
Potrivit lui Gorodenco, iniţiativa preşedintelui Vladimir Voronin este destul de binevenită, iar producătorii privaţi care nu vor reduce preţul la pâine nu vor avea succes în realizarea produselor sale pe piaţă. Gorodenco a precizat că această reducere de preţ va fi o intervenţie a statului prin intermediul înteprinderilor de stat, pentru care se calculează, în special, noile preţuri la pâinea socială.
 
Referindu-se la ÎS "Franzeluţa" SA, ministrul a specificat că această întreprindere produce patru sorturi de pâine socială de tip "Plai", "Codru ", "Franzelă", iar ponderea acestor tipuri de pâine constituie 40% din întregul volum de producţie. Potrivit ministrului, în prezent aceste tipuri de pâine sunt comercializate la preţul de 4,7-4,8 lei kilogramul. Gorodenco a spus că preţul făinii constituie 70% din costul final al pâinii, iar principalele motive pentru reducerea preţurilor la pâine cu 20% constituie reducerea preţului la făină şi grâu. Astfel, pe piaţa internă preţul grâului constituie 1,6-2 lei, iar făina de grâu cu conţinutul de gluten de 28%, necesară în procesul de panificaţie, este importată din Ucraina la preţul de 3,2 -3,4 lei faţă de preţul anterior de 4,5-5 lei. Gorodenco a spus că grâul produs în Moldova în anul 2008 are un conţinut de gluten de doar 16-18%.

Anatol Câşlaru, redactor-şef la revista economicî „Eco", a declarat pentru Info-Prim Neo, că este inadmisibil ca preşedintele să dea indicaţii în sensul reducerii preţurilor la produsele oricaror agenţi economici. „Dacă statul doreşte ieftinirea anumitor produse, ar putea organiza tendere în care să selecteze agenţii economici cărora ar putea să le ofere bani, grâu sau făina, dar, iarăşi, apare problema unei posibile concurenţe neloiale". Anatol Câşlaru nu exclude că mişcarea preşedintelui ar avea tentă electorală „deoarece nu este pentru prima dată, când Guvernul operează modificări de preţuri de pe urma cărora să beneficieze anumite forţe politice". 
 
Totodată, potrivit postului Radio Europa Liberă, unii brutari particulari au declarat că solicitarea imperativă a preşedintelui Voronin ca brutăriile să reducă preţul la pâine este un gest electoral care le poate falimenta pe unele brutării private. Brutarii au spun că dacă guvernul va insista pe ieftinirea pâinii unele brutării s-ar putea închide fie definitiv, fie pentru o vreme, în semn de protest faţă de ingerinţa statului în politica preţurilor.


  • Marturia unui brutar.mp3

cuvinte-cheie: faliment | brutarii | paine

Comentarii (0)

 

Related news

Sus