Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.01.2009

Lipsa de vointa politica a amanat implementarea proiectelor UE in Republica Moldova

Republica Moldova, Ucraina si Belarus coopereaza eficient cu Comisia Europeana in ceea ce priveste controlul la frontiera, dar proiectele europene privind combaterea crimei organizate si traficului de persoane sunt ineficiente in aceste tari din cauza lipsei de vointa politica din partea autoritatilor, arata un raport special al Curtii Europene de Conturi, citat de NewsIn.

Raportul, care analizeaza eficienta sprijinului UE in domeniul justitiei si afacerilor interne in Republica Moldova, Ucraina si Belarus, subliniaza ca autoritatile din aceste tari colaboreaza in domeniul traficului la frontiera pentru ca este "in interesul lor sa aiba frontiere sigure" insa implementarea proiectelor UE in celelalte domenii este amanata de lipsa deciziei politice.

Republica Moldova si Ucraina au beneficiat de cel mai amplu proiect de asistenta in domeniul securizarii frontierelor, EUBAM, in valoare totala de 19,1 de milioane de euro.

Misiunea EUBAM si-a inceput activitatea in noiembrie 2005 si a fost la inceput finantata doar pentru sase luni printr-un mecanism UE de reactie rapida, menit a impulsiona solutionarea conflictului transnistrean. Proiectul a plecat de la premisa ca un management mai bun al frontierelor si vamilor, precum si o monitorizare sporita a intregii granite sunt elemente cruciale pentru o solutie pasnica.

Acesta misiune a ajutat la implementarea unui sistem vamal intre cele doua satate care a dus la combaterea traficului si activitatilor transfrontaliere ilegale

"Activitati semnificative de contrabanda ce implicau Transnistria au fost detectate ca urmare a monitorizarii EUBAM. Evaziunea fiscala si a taxelor vamale viza produse precum masinile, legumele si fructele sau carnea de pasare", se subliniaza raportul.

EUBAM a calculat ca doar pentru carnea de pasare bugetul de stat al Republicii Moldova a avut pierderi de 18 milioane de euro, intre octombrie 2005 si mai 2006. In acelasi timp, EUBAM descoperit ca legislatia este insuficienta, ca rolurile vamesilor, politiei de frontiera si serviciilor fiscale si de securitate sunt neclare si de aceea deschiderea de cazuri penale privind contrabanda constituie o problema.

"Majoritatea cazurilor nu au fost incadrate penal, ci doar ca incalcari ale regulilor administrative fara confiscarea obligatorie a bunurilor in cauza", arata raportul.

Mai mult, EUBAM a raportat ca din cauza coruptiei din cadrul procuraturii si sistemului judiciar, contrabandistii au fost eliberati si li s-a returnat si marfa.

"EUBAM a facut o treaba foarte buna in ceea ce priveste aspectele tehnice ale managementului frontierei, dar nu este o misiune de mentinere a pacii. Ea nu va putea solutiona conflictul transnistrean, care este de natura politica", a recunoscut Stefan Arens, auditor principal al raportului prezentat de Curtea de Conturi.

Raportul arata ca in Republica Moldova coruptia este o problema importanta care afecteaza atat sistemul judiciar, cat si buna guvernare si ca la capitolul anticoruptie "rezultatele sunt foarte modeste".

"Sistemul legal si administrativ are deficiente grave - lipsa increderii publice, independenta limitata a judecatorilor, salarii insuficiente, o perceptie crescuta a coruptiei", a constatat Curtea de Conturi.

Sursa: Ziua  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus