Trimite e-mail | Printeaza
Externe
11.01.2009

Rusia nu va relua livrările de gaze spre Europa în timpul apropiat

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat duminică seara să nu fie aplicat protocolul semnat de Ucraina pentru tranzitul gazului rusesc până nu vor fi rezolvate toate divergenţele care încă persistă, transmite agnţia RIA Novosti.

Rusia a primit duminică documentul semnat de Kiev în cursul nopţii, însoţit de o anexă. Medvedev a cerut ca partenerii europeni să fie informaţi că s-a ajuns la o situaţie complicată şi a cerut UE să discute cu Ucraina pentru a anula anexa.

Preşedintele rus consideră nul protocolul de tranzit al gazului semnat de Ucraina, întrucât conţine anumite clauze şi a ordonat Guvernului să nu aplice prevederile acestuia până la anularea divergenţelor, anunţă RIA Novosti. "Aceste clauze şi anexe sunt o încălcare a înţelegerilor asupra cărora s-a convenit anterior. Aceste acţiuni sunt îndreptate, în fond, spre anularea înţelegerilor convenite de control al tranzitului de gaz şi poartă un caracter provocator", a declarat Medvedev la întâlnirea cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov. Medvedev a ordonat Guvernului rus că nu aplice documentul până când nu vor fi anulate toate divergenţele.

la rândul său, Serghei Lavrov a declarat că textul anexei "conţine afirmaţii mincinoase, precum că Ucraina nu a furat gaze ruseşti, că tot gazul din Rusia a fost tranzitat în Europa, iar jumătate din text conţine prevederi ce contravin sensului documentului semnat de Rusia cu UE".

Totodată, premerul rus Vladimir Putin i-a telefonat duminică preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso şi i-a spus că Ucraina trebuia să semneze protocolul fără rezerve.  

"Putin a atras atenţia interlocutorului său asupra faptului că orice anexe la protocolul semnat la Moscova de reprezentanţii Rusiei şi Uniunii Europene, al căror conţinut nu a fost coordonat cu partea rusă, sunt inadmisibile", potrivit serviciului de presă al Guvernului rus.

Premierul ucrainean Iulia Timosenko a declarat după semnarea protocolului privind crearea comisiei de monitorizare a tranzitului de gaze ruseşti că documentul semnat este mai dur pentru Ucraina, deoarece el nu prevede si accesul observatorilor la depozitele de gaze din Rusia, pe cand Ucraina va permite accesul la depozitele sale de gaze.

De asemenea, premierul ucrainean a accentuat ca in cadrul semnarii documentului, Ucraina s-a condus de 5 pozitii foarte importante. In primul rand, Timosenko a afirmat ca Ucraina a fost si va fi un partener sigur pentru tranzitul gazelor rusesti, in al doilea- Ucraina nu a a preluat ilegal gaze de la 1 ianuarie 2009. In al treilea rand, Ucraina nu este datoare Rusiei pentru gaze, ci a efectuat in voluml deplin platile catre concernul Gazprom pentru consumul de gaze.

Patru, Timosenko a mentionat ca initiativa de a invita experti europeni apartine Ucrainei, iar cinci – Ucraina a fost si ramane o parte constructiva in negocierile cu Rusia privind semnarea unui acord de tranzit  a gazelor pentru 2009, iar daca va exista vointa - si pentru semnarea unui acord strategic bazat pe memorandumul semnat de premierii rus si ucrainean in ianuarie 2008.  

cuvinte-cheie: criza | Gazprom | gaze

Comentarii (0)

 

Related news

Sus