Trimite e-mail | Printeaza
Externe
08.01.2009

Stratfor: Europa are patru optiuni pentru a deveni indepen­denta energetic de Rusia

Conform unei analize a agentiei Stratfor, Europa are la dispozitie patru optiuni pentru a deveni indepen­denta din punct de vedere energetic de Rusia, in contextul crizei energetice dintre Kiev si Moscova. Pe langa energia nucleara, centralele de gaz natural lichefiat, conductele Nabucco si Poseidon, enumeratede Stratfor, Europa trebuie sa aiba in vedere si proiectele Blue Stream si Nord Stream si mai putin cunoscutul TAP.

Stoparea livrarilor de gaze a determinat multe tari sa inceapa planuri pentru noi centrale nucleare, dar a caror construire ar putea dura ani de zile. In Europa de Est sunt in constructie numai doua centrale nucleare, ambele in Bulgaria, destinate producerii de energie electrica si care nu acopera din nevoile de gaze naturale, aminteste Stratfor.

Gazul natural lichefiat reprezinta o versiune a gazului natural care poate fi transportat dupa inghetare. Cu toate astea, centralele de productie sunt greu de construit si sunt foarte scumpe. Pe termen lung insa distribuirea de gaz lichefiat este relativ ieftina si rapida, raportat la construirea de gazoducte. Doar Grecia detine o astfel de centrala.

Pe langa conducta Nabucco, proiect ce nu a depasit faza de schita, Europa ar trebui sa aiba in vedere si proiectul Blue Stream, derulat deja de Gazprom si ENI, ce transporta gaz din Rusia catre Turcia, prin Marea Neagra. O alta conducta, Nord Stream, ar urma sa tranziteze Marea Baltica, avand ca destinatie Germania. La fel de important pentru independenta energetica a Europei se prefigureaza a fi Proiectul Trans-Adriatic Pipeline (TAP), conducta care ar urma sa fie realizata de EGL(Elvetia) si Statoil(Norvegia) cu gaz iranian si va trece prin Turcia, Grecia, Albania si Italia.


(Dupa cotidianul "Ziua")

cuvinte-cheie: criza | Gazprom | gaze

Comentarii (0)

 

Related news

Sus