Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.12.2008

Transportatorii şi drumarii din Moldova sunt grav afectaţi de criza financiară mondială

Transportatorii şi drumarii din Moldova sunt grav afectaţi de criza financiară mondială

Criza mondială financiară a afectat în primul rând transportatorii din Moldova, a declarat, marţi, 16 decembrie, preşedintele Uniunii Transportatorilor şi Drumarilor (UTD) din Moldova Vladimir Florea în cadrul congresului XIII al UTD. Potrivit lui, principalele probleme cu care se confruntă în prezent transportatorii sunt: reducerea competitivităţii pe plan internaţional, micşorarea volumului de lucru, reducerea numărului de rute internaţionale, neachitările reciproce, blocarea conturilor clienţilor, blocarea rambursării TVA, probleme legate cu rambursarea creditelor.

Vladimir Florea a menţionat că băncile au majorat neîntemeiat în ultima perioadă ratele dobânzilor pentru camioanele noi procurate în leasing contra gaj. Astfel, unele bănci comerciale au majorat dobânda în valută de la 9,5%- 11% până la 19-21%, iar în lei – până la 35-40%. În context, preşedintele UTD a propus crearea unei comisii anti-criză pentru monitorizarea situaţiei în domeniul transporturilor şi adoptarea unor măsuri adecvate.

De asemenea, preşedintele UTD şi-a exprimat nemulţumirea faţă de adoptarea de către Guvern a modificărilor la titlul IX, capitolul VII, ce prevăd triplarea taxelor pentru Fondul rutier. Potrivit lui, această majorare nu va aduce un mare beneficiu bugetului de stat (fiind vorba de majorarea cu câteva zecimi de procente a încasărilor), dar în acelaşi timp, va avea efecte negative asupra activităţii întreprinderilor de transport. Vladimir Florea a propus ca acest proiect de lege sau să fie anulat, sau să fie propuse alte modificări de majorare treptată a tarifelor şi taxelor în fondul rutier pentru a da posibilitate businessului să se dezvolte.

cuvinte-cheie: criza | transport

Comentarii (0)

 

Related news

Sus