Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.12.2008

Exportatorii moldoveni: „Ridicaţi barierele din calea exporturilor moldoveneşti! Lăsaţi economia să respire liber!”

„Ridicaţi barierele din calea exporturilor moldoveneşti! Lăsaţi economia să respire liber!”. Acesta este mesajul Campaniei de advocacy în susţinerea exportatorilor moldoveni de produse agricole. Campania va fi lansată oficial în cadrul unei conferinţe de presă. Evenimentul va avea loc miercuri, 17 decembrie 2008,  la ora 10:00, în sala de conferinţe a agenţiei INFOTAG: Mihail Kogălniceanu, 76. Campania de advocacy în susţinerea exportatorilor moldoveni de produse agricole este realizată de Coaliţia pentru Dezvoltare Economică Rurală (CDER) şi finanţată de Fundaţia Soros-Moldova şi Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Internaţională (Sida).

Campania va dura trei luni şi va miza pe consultări la nivel regional cu agenţii economici din sectorul agrar, exportatori. Totodată, vor fi distribuite manifeste şi calendare tematice factorilor de decizie, printre care: reprezentanţii Ministerului Economiei şi Comerţului, Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Serviciului Vamal, Departamentului Grăniceri, instituţiilor de certificare, deputaţi.

La lansarea oficială a campaniei va fi distribuit Manifestul CDER, care constată că R. Moldova şi-a pierdut statutul tradiţional de exportator. Mai mult, alunecăm treptat către statutul de importator de produse vegetale, animale şi agroindustriale. Campania propriu-zisă a fost precedată de o analiză riguroasă a problemelor cu care se confruntă exportatorii moldoveni. Cele mai multe dintre ele sunt generate de deficienţele legale şi normative.

Amintim că CDER a mai desfăşurat o campanie similară în 2007, în urma căreia a fost elaborată în premieră Concepţia sistemului de subvenţionare până în 2015. Respectiva concepţie a fost apreciată şi adoptată de autorităţile moldoveneşti. CDER a fost iniţiată în 2002. Printre organizaţiile membre ale coaliţiei, menţionăm: Federaţia Naţională a Agricultorilor „AGROinform”, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Centrul CONTACT, Uniunea Meşterilor Populari, Microinvest, Federaţia Naţională a Fermierilor, Business Consulting Institute.

Pentru mai multe informaţii, contactaţi: Coordonatorul relaţii publice al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Laura Bohanţov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@viitorul.org

cuvinte-cheie: CDER | exporturi

Comentarii (0)

 

Related news

Sus