Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.11.2008

NewsIn: Tăriceanu anulează vizita în Republica Moldova

NewsIn: Tăriceanu anulează vizita în Republica Moldova

Premierul Tăriceanu a declarat joi că nu va mai merge vineri în Republica Moldova, spunând că motivul este dezbaterea electorală televizată, care va avea loc vineri seara la postul public de televiziune.

Tăriceanu a spus că i-a trimis premierului moldovean, Zinaida Greceanîi, o scrisoare prin care l-a informat că nu va mai face vizita programată în Moldova, pentru că evenimentul coincide cu finalul campaniei electorale din România. Tăriceanu urma să participe vineri la Chişinău la summitul Iniţiativei Central Europene, alături de ministrul român de externe Lazăr Comănescu. Republica Moldova a deţinut preşedinţia Iniţiativei, care vineri va fi predată României.

Evenimentul are loc după ce Ministerul de Externe de la Chişinău l-a convocat miercuri pe un reprezentant al Ambasadei României pentru a-i înmâna o Notă verbală în care Bucureştiul este avertizat să evite declaraţiile provocatoare cu privire la statalitatea, suveranitarea şi integritatea ţării vecine. "Autorităţile Republicii Moldova dispun de informaţii privind posibile încercări de provocări care ar putea avea loc în următoarele zile, având drept pretext declaraţii publice cu tentă de insinuări la statalitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării noastre, în scopul de a tensiona relaţiile moldo-române", începe documentul, prezentat într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului moldovean.

Pe de altă parte, în data de 21 noiembrie, Ministerul de Externe de la Chişinău considera inacceptabil ca partidele politice din România să desfăşoare pe teritoriul Republicii Moldova campania electorală în vederea scrutinului de la 30 noiembrie "fără o coordonare prealabilă" în acest sens cu autorităţile centrale moldoveneşti. Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene de la Chişinău s-a declarat "nedumerit", considerând "inacceptabilă desfăşurarea de către competitorii electorali români a campaniei electorale pe teritoriul Republicii Moldova, fără o coordonare prealabilă cu autorităţile centrale moldoveneşti în acest sens", se arata în comunicatul publicat pe site-ul MAEIE.

În replică, Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis un comunicat în care preciza că partidele din România îşi desfăşoară campania electorală în R. Moldova cu respectarea legilor din ambele ţări şi în conformitate cu standardele europene şi internaţionale, acesta fiind un "exerciţiu democratic firesc".

"Reprezentanţii partidelor având candidaţi înscrişi pentru colegiul nr. 2 îşi desfăşoară campania electorală în Republica Moldova, cu respectarea legilor în vigoare din România şi din Republica Moldova şi în conformitate cu standardele europene şi internaţionale", se preciza în comunicatul Ministerului de Externe.

În plus, MAE consideră că "este un exerciţiu democratic firesc din partea competitorilor electorali, care se derulează şi în alte ţări în care trăiesc un număr important de cetăţeni români, cum sunt Italia, Spania sau SUA". "În acelaşi timp, aceasta este o practică obişnuită şi pentru alte state", adauga MAE.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie, românii din străinătate trebuie să desemneze patru reprezentanţi pentru Camera Deputaţilor (câte unul pentru fiecare colegiu uninominal) şi doi senatori (unul pentru Europa şi Asia şi altul pentru America, Australia şi Africa). Colegii uninominale din străinătate aparţin de Circumscripţia 43, al cărei birou electoral funcţionează deja la sediul MAE.

Republica Moldova face parte din Colegiul uninominal 2, care cuprinde, în cazul Camerei Deputaţilor, diaspora din ţările non-membre UE, ţările din fostul spaţiu sovietic şi Asia, cărora, pentru Senat, li se adaugă şi ţările UE.

Pentru românii din străinătate au fost organizate 221 de secţii de votare, dintre care patru în Republica Moldova, la Ambasadă şi la sediile Consulatului de la Chişinău.

Sursa: NewsIn

 

 

cuvinte-cheie: Tăriceanu | Greceanii | Romania

Comentarii (0)

 

Related news

Sus