Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.11.2008

La Chisinau se desfasoara cea de a 3-a reuniune a donatorilor privind implementarea Strategiei Energetice a Republicii Moldova

Potrivit MEC, la Chisinau, pe 11-12 noiembrie, se desfasoara cea de a 3-a reuniune a donatorilor internationali in cadrul careia se discuta  procesul de implementare a Strategiei Energetice a Republicii Moldova pentru anii 2007-2020. Reuniunea este organizata de catre Ministerul Economiei si Comertului.

La reuniune participa reprezentantii organizatiilor donatoare - Comisia Europeana, Banca Europeana pentru Reconstructii si Dezvoltare, Banca Mondiala, Agentia Suedeza pentru Cooperare si Dezvoltare Internationala (SIDA).

Sectorul energetic este reprezentat la reuniune de catre S.A. „Moldelectrica", S.A."Energocom", I.C.S. „RED UNION FENOSA" S.A., S.A."Moldovagaz", S.A."Termocom", „Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica„ (ANRE).

Viceministrul Economiei si Comertului Tudor Copaci a efectuat in cadrul intrevederii o ampla prezentare a procesului de implementare a Strategiei Energetice pentru anii 2007-2020. Scopul principal al strategiei este crearea unui complex energetic mai eficient, care sa asigure securitatea energetica a tarii, modernizarea infrastructurii energetice si integrarea pe piata energetica europeana.

Strategia Energetica prevede o serie de obiective clar definite ce necesita investitii, precum ar fi constructiile: LEA - 330 kV  Balti (Republica Moldova) - Novodnestrovsk (Ucraina) cu lungimea totala - 123 km, inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova - 87 km, costul lucrarilor - 36,2 mln. $ USA; LEA- 400 kV Balti (R. Moldova) - Suceava (Romania), cu lungimea totala - 115  km,  inclusiv  pe  teritoriul  R. Moldova - 55  km, costul  lucrarilor  - 15,2 mln. €;  LEA- 110 kV  Falciu (Romania)- Gotesti (Republica Moldova), cu lungimea-28 km, costul lucrarilor-3,2 mln. $ USA;

Fiind lansata in 2007, Strategia Energetica si-a propus din start o serie de obiectiv, dintre care deja este realizata gazificarea a peste 915 localitati, ceea ce constituie 60% din localitatile  republicii. Astfel, au fost construite peste 5000 km. de gazoduct, costul carora depaseste 1 mlrd. lei. Totodata a fot finalizata constructia gazoductului magistral Tocuz-Cainari-Mereni (64 km), bugetul careia a constituit 17,3 mln $ SUA. 

 
 

cuvinte-cheie: Strategia Energetica

Comentarii (0)

 

Sus