Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.11.2008

FMI: Criza financiară mondială nu va influenţa sistemul financiar din Moldova, dar va avea impact asupra sectorului real al economiei

FMI: Criza financiară mondială nu va influenţa sistemul financiar din Moldova, dar va avea impact asupra sectorului real al economiei

Precum a menţionat marţi, 11 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău Johan Mathisen, impactul crizei financiale mondiale asupra sistemului financiar din Moldova este redus datorită faptului că Banca Naţională a Moldovei promovează o politică monetar-valutară echilibrată, sistemul bancar este capitalizat, dispune de lichidităţi, iar volumul de creditare în PIB este mic.   

Totoată, Mathisen a menionat că BNM dispune de rezerve valutare semnificative (1,8 mlrd. USD), suficiente pentru acoperirea tuturor angajamentelor ţării.

În ceea ce priveşte sectoru real, reprezentantul permanent al FMI la Chişinău a spus că în legătură cu reducerea cererii la mărfuri şi la forţa de muncă. De asemenea, este posibilă reducerea fluxului de investiţii străine directe, reducerea volumului mărfurilor importate, drept rezultat s-ar puea reduce încasările la bugetul de stat.

Johan Mathisen a menţionat că FMi este foarte mulţumit de faptul că Moldova a reuşit să menţină inflaţia mai jos de 10% în primele zece luni ale anului. Potrivit lui, la finele anului 2008, inflaţia se va situa în limitele de 9-10%. Totodată, oficialul de la FMI a spus că în anul 2009 Moldova ar puea obţine o creştere economică de 6,5%.
 
Potrivit lui Johan Mathisen, o prognoză mai detaliată urmeată a fi făcută de către misiunea FMI, ce va sosi la Chişinău la începutul lunii decembrie 2008.

cuvinte-cheie: criza | financiara | FMI

Comentarii (0)

 

Related news

Sus