Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.10.2008

Grîzlov pledează la Chişinău pentru un rol de mediator pentru Rusia

Grîzlov pledează la Chişinău pentru un rol de mediator pentru Rusia

Aflat luni la Chişinău într-o vizită oficială, preşedintele Dumei de Stat din Rusia, Boris Grîzlov s-a pronunţat în favoarea meţinerii integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi a unui rol de mediator pentru Rusia, care să medieze o soluţie acceptabilă atât pentru Chişinău, cât şi pentru Tiraspol, inclusiv la nivel parlamentar.

Întrebat de ziarişti ce soluţii vede pentru reglementarea conflictului transnistrean, Boris Grîzlov a declarat că pentru a ajunge la o soluţie în primul rând trebuie să existe negocieri. „Când părţile nu discută, soluţiile nu pot fi găsite". La sfârşitul verii s-a dat un nou impuls pentru ca negocierile dintre preşedintele Voronin şi conducătorul Transnistriei Smirnov să continuie şi să fie căutate variante. Mai departe părţile trebuie, în mod incontestabil, să-şi apropie poziţiile. Poziţiile extreme sunt inacceptabile şi este clar că trebuie să se caute noi formule, idei şi propuneri. Şi în acest proces Rusia este un stat care poate avea rolul de mediator şi cred că acest rol poate fi susţinut şi pe dimensiunea parlamentară", a spus Grîzlov.

Întrebat de ce programul vizitei sale nu include şi o deplasare la Tiraspol, Boris Grîzlov a spus că delegaţia pe care o conduce „efectuează o vizită oficială în Republica Moldova şi a venit în capitala Republicii Moldova". „Mă puteţi întreba cu acelaşi succes de ce nu m-am dus în România, statul vecin? Vizitele oficiale sunt efectuate întotdeauna în capitala ţării care invită", a spus Grîzlov.

Întrebat cum vrea să vadă Moscova Republica Moldova şi Transnistria, Grîzlov a spus că din punctul de vedere al unei politici stabile economice savanţii cred că pentru a se dezvolta durabil regiunea are nevoie de aproximativ 250-300 milioane de oameni. „Este formatul care permite cooperare, interacţiune a sistemelor economice ale statelor, este o piaţa de producţie şi desfacere în interesul tuturor participanţilor. În cadrul Comunităţii Statelor Independente avem un număr de locuitori apropiat de această cifră şi ne-am dori ca toate statele care fac parte din CSI şi chiar cele din spaţiul-post sovietic pe ansamblu să poată să participe la o piaţă unică. Şi aici bineînţeles că există interesul ca Republica Moldova, cu tot teritoriul său, să fie parte a acestei pieţe", a declarat preşeditele Dumei de Stat.

În altă ordine de idei, Grîzlov a spus că Rusia este parte a Europei şi nu s-a distanţat niciodată de problemele continentului, „dovadă în acest sens fiind faptul că Rusia este garantul întregii Europe la capitolul securitate energetică".

„Rusia este garantul întregii Europe la capitolul securitate energetică. Şi cred că toate ţările Europei trebuie să vadă în Rusia o salvare şi nu o problemă. Dacă Europa va vedea astfel Rusia, va fi bine pentru toată lumea", a declarat Boris Grîzlov.

 

cuvinte-cheie: Boris Grîzlov

Comentarii (0)

 

Related news

Sus