Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.10.2008

China vs aloca Moldovei o asistenţă de peste 2 mil. euro

Ca urmare a tratativelor purtate de autorităţile de la Chişinau si Beijing, Guvernul Chinei a decis să acorde Republicii Moldova un ajutor nerambursabil in valoare de 20 de milioane de yuani - echivalentul a peste 2 milioane de euro. Anunţul a fost făcut de către vicepremierul chinez Li Kăţean in cadrul întîlnirii, la 22 octombrie, cu delegaţia parlamentară moldovenească condusă de Presedintele Legislativului, Marian Lupu, care efectuează o vizită oficială în Republica Populară Chineză.

Potrivit Serviciului de presă al Parlamentului, Li Kăţean a declarat ca banii sînt orientaţi la susţinerea dezvoltării economice si sociale a Moldovei. Marian Lupu a mulţumit conducerii Republicii Populare Chineze pentru acest nou gest de prietenie, care confirmă întărirea relaţiilor  dintre ţările noastre. Spicherul a specificat, că deşi în anul 2007, comparativ cu anul 2006, volumul schimburilor comercial-economice dintre Republica Moldova şi China s-a majorat cu peste 74 la sută, ţara noastră este interesată în promovarea exporturilor moldoveneşti pe piaţa chineză. Totodată, în opinia sa, Republica Moldova prezintă interes prin climatul investiţional favorabil, avînd în vedere acordarea de către UE, de la 1 martie 2008, a Preferinţelor Comerciale Autonome, ajustarea cadrului juridic naţional la cerinţele OMC, existenţa unui regim atractiv de impozitare. Aceasta permite crearea în Republica Moldova a unor întreprinderi mixte moldo-chineze, producţia cărora ar putea fi exportată pe piaţa Uniunii Europene. Republica Moldova şi-a confirmat participarea la prestigioasa Expoziţie Internaţională SHANGHAI-2010, a mai spus Marian Lupu.

În aceeaşi zi Presedintele Parlamentului şi membrii delegaţiei moldoveneşti s-au întîlnit cu Wu Bangguo, Preşedintele Comitetului Permanent al Marii Adunări Naţionale a Reprezentanţilor Poporului din Întreaga Chină, forul legislativ suprem chinez. Interlocutorii au apreciat dinamica întăririi relaţiilor bilaterale moldo-chineze din ultimii ani, inclusiv pe dimensiunea parlamentară. În acest context se înscriu vizita oficială în Republica Moldova a dlui Wu Bangguo, în mai 2006, şi recenta vizită la Chişinău a  delegaţiei Comisiei pentru politică externă a forului legislativ suprem chinez din luna septembrie 2008.

Marian Lupu a reafirmat principiul susţinut ferm de Republica Moldova privind existenţa unei singure Chine integre. La rindul sau, înaltul oficial chinez a declarat sustinere tarii noastre in rezolvarea problemei transnistrene. Potrivit lui Wu Bangguo, evenimentele din Osetia de Sud nu trebuie sa influenteze in nici un mod procesul de reglementare, deoarece esenta conflictelor din Georgia si a celui din regiunea transnistreană a Moldovei este diferită.

Şeful organului legislativ suprem chinez a afirmat, de asemenea, că ţara sa sprijină eforturile de integrare europeană ale Republicii Moldova.

În contextul parteneriatului bilateral, Wu Bangguo s-a arătat convins că actuala vizită în China a spicherului Marian Lupu va da un nou impuls relaţiilor moldo-chineze.

 

cuvinte-cheie: China

Comentarii (0)

 

Related news

Sus