Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.10.2008

Moldova va prelua, de la 1 ianuarie 2009, preşedinţia în toate structurile Comunităţii Statelor Independente

În cadrul reuniunii de la Bişkek a Consiliului şefilor de stat din Comunitatea Statelor Independente s-a decis că Republica Moldova va prelua, de la 1 ianuarie 2009, preşedinţia în toate structurile Comunităţii Statelor Independente: Consiliul şefilor de stat, Consiliul şefilor de guvern, Consiliul miniştrilor de externe şi Consiliul economic ale CSI. De asemenea, a fost stabilit că Summit-ul ordinar al CSI se va desfăşura în anul viitor la Chişinău, pe data de 9 octombrie.

Precum a comunicat serviciul de presă al Preşedinţiei moldovene, Vladimir Voronin a luat parte la şedinţele, în format restrâns şi extins, ale Consiliului şefilor de stat din Comunitatea Statelor Independente, în cadrul cărora au fost supuse dezbaterilor peste 20 de chestiuni incluse pe ordinea de zi a summit-ului.

Partea moldovenească a semnat cu unele rezerve Strategia de Dezvoltare Economică a CSI pînă în anul 2020; acordul vizînd perspectivele de colaborare în domeniul energetic în anul 2009; regulamentele cu privire la exercitarea preşedinţiei CSI. Au fost susţinute planul de acţiuni cu privire la pregătirea sărbătoririi aniversării a 65-cea a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei şi acordul cu privire la instituirea cu acest prilej a unei medalii jubiliare.

Delegaţia Republicii Moldova a susţinut iniţiativa delegaţiei Republicii Kîrgîze referitor la includerea în agenda summit-ului şi semnarea acordului privind direcţiile prioritare de colaborare în domeniul transportului pînă in anul 2020.

Delegaţia Republicii Moldova a semnat fără de rezerve acordul privind declararea anului 2009 – An al tineretului în CSI şi Acordul cu privire la Declararea anului 2010 An al ştiinţei şi inovaţiilor. De asemenea, Republica Moldova a sprijinit propunerea vizînd crearea unui grup de lucru la nivelul miniştrilor finanţelor pentru examinarea situaţiei legate de criza financiară globală în scopul diminuării impactului acesteia asupra statelor membre ale CSI.

În cadrul lucrărilor Summit-ului, Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut întrevederi bilaterale cu Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, şi cu Preşedintele Republicii Kîrgîze, Kurmanbek Bakiev.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus