Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.10.2008

NewsIn: Miszei crede ca R. Moldova are sanse sa obtina comert liber si un regim de vize liberalizat cu UE

NewsIn: Miszei crede ca R. Moldova are sanse sa obtina comert liber si un regim de vize liberalizat cu UE

Reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova, Kalman Miszei, este optimist în privinţa obţinerii de către Chişinău a unui acord de colaborare extins cu Uniunea Europeană şi crede că există şanse bune şi pentru un regim de vize liberalizat şi comerţ liber cu UE.

Reprezentantul special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Miszei, a declarat postului de radio Europa Liberă, joi, după o vizită la Tiraspol, că-i vine greu să spună cum vor evolua lucrurile în reglementarea transnistreană şi dacă vor fi sau nu reluate negocierile într-un viitor previzibil. El a precizat însă că poziţia Bruxellesului rămâne aceeaşi, de a contribui pe toate căile la reluarea dialogului în format complet 5+2 şi o reglementare viabilă şi de durată a conflictului transnistrean.

Miszei a fost întrebat şi în legătură cu perspectiva începerii negocierilor pentru un nou acord de colaborare între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (acordul de parteneriat şi cooperare UE - Republica Moldova a expirat la 1 iulie 2008 şi a fost prelungit automat – n.r.) şi dacă aceste negocieri vor începe până la sfârşitul acestui an sau după alegerile parlamentare din 2009. Kalman Miszei a răspuns că "Uniunea Europeană şi ţările membre îşi urmează propriul calendar în elaborarea unui mandat pentru Comisia Europeană, care va negocia viitorul acord politic cu Republica Moldova". "Sper că va fi un mandat puternic. Când anume vor începe negocierile este greu de spus. Acest lucru trebuie să-l decidă toţi membrii Uniunii Europene. Dar eu cred că asta se va întâmpla în timpul cel mai apropiat. Pentru că nu este vorba despre alegerile din Moldova în sine. Este vorba, în general, de a arăta un sprijin puternic al Uniunii Europene pentru Republica Moldova şi asta cred că ar putea accelera munca asupra mandatului de negocieri", a declarat reprezentantul special al UE.

La întrebarea dacă viitorul acord ar putea conţine clauze ce i-ar permite Republicii Moldova să obţină un regim de vize liberalizat sau o zonă de comerţ liber cu Uniunea Uniunea Europeană, Kalman Miszei a spus: "Acest lucru iarăşi va depinde de decizia ţărilor membre ale Uniunii Europene. Dar este o chestiune ce se discută. Noi înţelegem că acest lucru este important pentru Republica Moldova. Eu sper că vom avea un consens pentru a putea îmbunătăţi situaţia cetăţenilor Moldovei".

Întrebat dacă după războiul dintre Rusia şi Georgia, Uniunea Europeană va dori să fie mai prezentă în vecinătatea ei, şi anume în Republica Moldova, Kalman Miszei a spus că Moldova nu este o ţară atât de mare ca să devină o problemă pentru economia sau piaţa muncii din Europa. Dar Uniunea Europeană doreşte să aibă o abordare principială şi similară pentru toate ţările din vecinătatea sa în privinţa liberalizării comerţului şi a regimului de vize. Din acest motiv, Kalman Miszei crede că Republica Moldova are perspective bune, deşi în interiorul Uniunii Europene discuţiile politice pe această temă vor continua.

Luni, Miszei prezentase Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European ultimele evoluţii în relaţia blocului comunitar cu Chişinăul, mai ales în urma conflictului din Georgia. "Riscul ca partidul aflat la guvernare să exploateze beneficiile mandatului Comisiei Europene (de a negocia un nou acord UE-R.Moldova - n.r.) este surclasat de efectele pozitive ale acestui semnal UE către Republica Moldova, care acum are o semnificaţie geopolitică", spunea Miszei atunci, răspunzând la o întrebare a preşedintei delegaţiei UE-Moldova din Parlamentul European, Marianne Mikko.

Miszei a subliniat însă nevoia ca alegerile din primăvara lui 2009 să fie libere, pentru a demonstra că Republica Moldova "este pregătită să intre într-o nouă fază a relaţiei cu Uniunea Europeană".

Personal un adept al liberalizării regimului vizelor cu Republica Moldova, dar recunoscând că aceasta este o decizie a celor 27 de state membre UE, Miszei a vorbit despre necesitatea de a contrabalansa în acest fel acordarea de paşapoarte ruse cetăţenilor transnistreni. "Liberalizarea vizelor este şi o chestiune de securitate naţională a Republicii Moldova, nu numai un semnal pozitiv din partea UE", a spus Miszei din perspectiva argumentului invocat de Rusia în intervenţia militară din Georgia - apărarea osetilor care deţineau paşapoarte ruse. "E nevoie ca cetăţenia moldovenească să nu fie văzută ca fiind mai rea decât alte cetăţenii", a subliniat el.

Sursa: NewsIn

Lina Grâu 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus