Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.10.2008

NewsIn: Premierul R. Moldova, Zinaida Greceanîi, se pregăteşte de o vizită la Bucureşti în luna octombrie

NewsIn: Premierul R. Moldova, Zinaida Greceanîi, se pregăteşte de o vizită la Bucureşti în luna octombrie

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan, a declarat miercuri că autorităţile de la Chişinău pregătesc o vizită a premierului Zinaida Greceanîi la Bucureşti în luna octombrie şi eventual organizarea şedinţei comisiei interguvernamentale de cooperare economică.

"Suntem în proces de pregătire, prin schimb de note, cu autorităţile de la Bucureşti şi sperăm că se va reuşi organizarea vizitei doamnei prim-ministru al Republicii Moldova la Bucureşti şi, posibil, organizarea şedinţei comisiei interguvernamentale de cooperare economică între Republica Moldova şi România", a declarat Andrei Stratan după şedinţa de miercuri a guvernului de la Chişinău.

Anunţul intervine după ce însăşi Zinaida Greceanîi declara în urmă cu două zile într-o conferinţă de presă că premierul Călin Popescu-Tăriceanu urmează să vină în vizită la Chişinău în data de 28 noiembrie, pentru a participa la summitul ţărilor din Iniţiativa Central Europeană, iar cu această ocazie va avea discuţii cu omologul său moldovean. Premierul Greceanîi a spus luni că va avea o întrevedere cu omologul său român cu ocazia summitului ICE, dar nu a exclus posibilitatea ca o astfel de întâlnire să aibă loc şi mai devreme. În următoarea lună s-ar putea desfăşura şi şedinţa comisiei mixte moldo-române, a menţionat luni Zinainda Greceanîi.

Şeful diplomaţiei moldovene a spus miercuri că autorităţile de la Chişinăul speră într-o apropiere a poziţiilor cu Bucureştiul pentru semnarea tratatului politic şi a acordului de frontieră. Însă, potrivit ministrului, deocamdată Bucureştiul nu a răspuns acestei solicitări. "Din păcate, noi n-am primit până acum niciun răspuns şi nicio explicaţie oficială din partea autorităţilor de la Bucureşti. În proiectul convenţiei privind micul trafic la frontieră pe care l-am primit (din partea autorităţilor române - n.r.), în textul lui se face referinţă de cinci ori la frontiera de stat şi evident că într-un document politic această noţiune trebuie să fie descifrată. Pentru că nu este vorba despre trecerea cetăţenilor dintr-un raion în altul sau dintr-o localitate în alta din interiorul ţării, este vorba despre o procedură internaţională, reglementată prin acte internaţionale şi acest lucru trebuie să fie consfinţit printr-un document semnat la nivel bilateral între Republica Moldova şi România", a explicat şeful diplomaţiei de la Chişinău.

Ministrul Andrei Stratan a ţinut să sublinieze că Republica Moldova nu condiţionează semnarea convenţiei micului trafic de la frontiera cu România de semnarea tratatului politic şi de frontieră dintre cele două ţări. "Nu este o invenţie politică a Republicii Moldova. Dorim să ne fie respectate aceleaşi posibilităţi care au fost asigurate ţărilor vecine de la celelalte frontiere ale României. Sperăm că în cele din urmă acest document va fi semnat, pentru că el nu afectează nicidecum interesul dezvoltării politice a României ca ţară membră a Uniunii Europene. Dimpotrivă,  ar consolida poziţia sa şi declaraţiile conducerii politice a acestui stat privind independenţa, suveranitatea şi recunoaşterea teritorială a Republicii Moldova. Suntem în aşteptare şi în speranţa că acest impas sau situaţie de suspans politic de la Bucureşti va fi depăşită şi vom avea posibilitate să semnăm nu numai convenţia micului trafic", a spus ministrul moldovean de externe.

De altfel, ministrul moldovean de externe şi-a reluat miercuri acuzaţiile mai vechi la adresa partidelor de opoziţie din Republica Moldova, care desfăşoară o campanie de informare a cetăţenilor şi de colectare de semnături în sprijinul semnării convenţiei privind micul trafic la frontieră. Andrei Stratan susţine că opoziţia ar exagera presupusele beneficii ale convenţiei, inducând astfel în eroare cetăţenii. Acuzaţiile ministrului de externe sunt respinse categoric de iniţiatorul campaniei, Partidul Liberal Democrat, care a cerut, tot miercuri, Comisiei Europene şi Parlamentului European să intervină pe lângă autorităţile de la Chişinău pentru a le convinge de utilitatea convenţiei ce o propune Bucureştiul spre semnare.

Pe de altă parte, Andrei Stratan şi-a exprimat regretul pentru ceea ce el a numit "lipsa de progres" în chestiunea consulatelor. "Sperăm la o bună înţelegere, aşa cum s-a convenit în cadrul vizitei oficiale a ministrului afacerilor externe al României la Chişinău. Noi am reiterat, confirmând disponibilitatea să deschidem un consulat general la Iaşi şi, respectiv, autorităţile din România să deschidă un consulat la Cahul", a spus şeful diplomaţiei moldovene.

La scurt timp după introducerea de către România, în 2007, ca urmare a aderării la UE, a regimului obligativităţii vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, Bucureştiul a solicitat Chişinăului deschiderea a încă două secţii consulare la Bălţi şi Cahul pentru a face faţă afluxului mare de solicitanţi. Cererea autorităţilor române a fost iniţial acceptată de preşedintele Vladimir Voronin, care i-a promis personal preşedintelui Traian Băsescu să urgenteze deschiderea celor două consulate. Însă ulterior, după o nouă înrăutăţire a relaţiilor dintre cele două state, Chişinăul a respins solicitarea părţii române.

După vizita de la începutul lunii iulie 2008 a ministrului de externe Lazăr Comănescu la Chişinău, problema consulatelor a fost readusă în actualitate. Elementul de noutate a fost principiul reciprocităţii. Astfel, Republica Moldova şi-a manifestat dorinţa de a deschide un consulat la Iaşi, în timp ce România ar deschide consulat la Cahul, iar ulterior, eventual după semnarea tratatului de frontieră, Bucureştiul şi-ar deschide secţie consulară la Bălţi, în timp ce Chişinăul ar avea consulat la Constanţa, după cum a sugerat la un moment dat Ministerul moldovean de Externe. Republica Moldova va avea nevoie de consulate la Iaşi şi Constanţa pentru că după semnarea Convenţiei privind micul trafic de frontieră va creşte numărul cetăţenilor care vor avea nevoie de servicii consulare, motiva în iulie ministrul Andrei Stratan. Potrivit MAE român, partea moldoveană a trimis o notă verbală Bucureştiului în care îşi manifestă interesul numai pentru deschiderea unei reprezentanţe consulare la Iaşi.

Sursa: NewsIn

Lina Grau

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus