Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.10.2008

Elementul principal în discuţiile privind relaţiile moldo-suedeze l-a constituit proiectul „Parteneriatul estic”

Consultări politice bilaterale în domeniul Afacerilor Externe între Republica Moldova şi Regatul SuedieiÎn cadrul vizitei de lucru la Stockholm din 1 octombrie,  Valeriu Ostalep, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut o întrevedere cu omologul său suedez, Bjorn Lyrvall, Director General pentru Afaceri Politice din cadrul Ministerului de Externe al Regatului Suediei. Elementul principal în  discuţiile privind relaţiile moldo-suedeze l-a constituit proiectul „Parteneriatul estic”, care reprezintă o iniţiativă comună polono-suedeză, orientată spre crearea oportunităţilor adiţionale de susţinere a proceselor de reforme desfăşurate în vecinătatea estica a Uniunii Europene. În cadrul consultărilor de la Stockholm, Valeriu Ostalep a adus la cunoştinţa opinia Republicii Moldova privind modalităţile de valorificare a  acestui instrument de cooperare.

Un alt aspect abordat l-au constituit evoluţiile înregistrate în soluţionarea conflictului transnistrean. La rugămintea autorităţilor suedeze, Viceministrul a prezentat evaluările părţii moldoveneşti asupra perspectivelor de soluţionare a conflictului, precum şi a rolului mediatorilor în acest proces. Totodată, a fost expusă viziunea Republicii Moldova asupra contribuţiei UE la procesul respectiv, inclusiv în ceea ce priveşte lansarea activităţii grupurilor de lucru sectoriale create la iniţiativa Preşedintelui RM.

Valeriu Ostalep a exprimat din partea autorităţilor moldoveneşti recunoştinţă gazdelor pentru asocierea Suediei la Parteneriatul de Mobilitate dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, care are drept scop să contribuie la îmbunătăţirea capacităţii naţionale de gestionare a fluxurilor migratorii şi de implementare a noilor programe de profil în procesul de integrare europeană a ţării.

Oficialul suedez a reconfirmat că ţara sa va continua să sprijine eforturile Republicii Moldova de racordare la standardele europene şi de intensificare a raporturilor cu UE, inclusiv pe parcursul perioadei deţinerii de către Suedia a Preşedinţiei Uniunii Europene în a doua jumătate a anului viitor.

Tot astăzi, Valeriu Ostalep a participat la Întrunirea Funcţionarilor de Nivel Înalt în cadrul Procesului de la Sörderköping, desfăşurat la Stocholm, obiectivul strategic al căruia este de a facilita cooperarea transfrontalieră dintre statele participante. Întrunirea respectivă a reunit oficiali la nivel de Miniştri şi Viceminiştri ai statelor membre ale Uniunii Europene, Europei de Est şi de Sud-Est, reprezentanţi ai Comisiei Europene, Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei, Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi şi ai Biroului Suedez pentru Migraţiune, care au luat în dezbatere aspecte ale cooperării transfrontaliere privind migraţia şi azilul. Valeriu Ostalep a informat interlocutorii despre ultimele evoluţii din cadrul politicii de gestionare a migraţiei şi managementului transfrontalier din Republica Moldova şi a expus programul obiectivelor prioritare preconizate de autorităţile moldoveneşti în vederea avansării în domeniu şi a corelării acestora cu sarcinile trasate de Parteneriatul de Mobilitate RM-UE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus