Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.09.2008

Ucraina, Republica Moldova si Belarus ar putea deveni scena confruntarilor dintre Rusia si Occident

Instalarea scutului american antiracheta in Europa de Est constituie o amenintare grava la adresa unor foste republici sovietice din aceasta parte a lumii, precum Ucraina, Republica Moldova si Belarus, care, in cazul unui razboi intre Rusia si Occident vor deveni campuri de lupta, considera adjunctul directorului general al Centrului pentru tehnologii politice din Rusia, Serghei Miheev.

Pozitia de "no man's land" in care se vor gasi cele trei tari intr-o astfel de situatie ar trebui sa le faca pe acestea sa se opuna planurilor americane mai tare dacat o face Rusia."In prezent, pe plan international se deruleaza jocuri mari si nu este exclusa izbucnirea unui conflict militar la capatul acestora. In orice caz, toate republicile postsovietice si in prinul rand Ucraina, Belarus si Republica Moldova vor deveni teatru de operatiuni intre Rusia si Occident. Soarta acestor tari, in cazul unor astfel de evolutii, nu este deloc de invidiat", a declarat Miheev pentru RIA Novosti, citata de Agerpres.

Declaratia lui Miheev se conformeaza pozitiei oficiale a Moscovei, care considera ca incercarea Statelor Unite de a instala scutul antiracheta in Polonia violeaza zona sa de securitate.

Directorul Centrului de analiza a proceselor social-politice din spatiul ex-sovietic, Aleksei Vlasov, considera la randul sau ca planul Statelor Unite de a crea un sistem defensiv in zona fostului Tratat de la Varsovia poate avea consecinte dezastruoase pentru statele din regiune. "Desi, in prezent, statele membre CSI nu percep scutul american antiracheta ca pe un cal troian, in perspectiva, in cazul unor scenarii conflictuale, ele se vor pomeni tarate fara voia lor in confruntarea dintre Rusia si Statele Unite", a subliniat Aleksei Vlasov.

Sursa: Ziua

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus