Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.09.2008

Ambasadorul SUA a sustinut initiativa mediatorilor si observatorilor vizind organizarea consultarilor in formatul “5+2” pe 7-8 octombrie la Vienna

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, l-a primit astazi, 30 septembrie pe Asif J. Chaudhry, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

În cursul întrevederii au fost examinate aspecte concrete vizînd perspectivele dezvoltării cooperării moldo-americane, precum şi chestiuni legate de problematica transnistreană. În context, a fost exprimată opinia comună privind importanţa realizării măsurilor de consolidare a încrederii dintre Chişinău şi Tiraspol, precum şi a reluării cît mai grabnice a procesului de negocieri privind soluţionarea problemei transnistrene, în formatul „5+2”. Asif J. Chaudhry s-a intalnit marţi la Chisinau si cu ministrul reintegrarii Vasilii Sova, anunta institutia respectiva.Ambasadorul Statelor Unite in Moldova a mentionat, ca la etapa actuala sunt intr-adevar create toate premisele necesare pentru avansarea procesului de reglementare si sunt necesare eforturi comune in scopul finalizarii cu succes a acestuia. Ambasadorul american a tinut sa reitereze disponibilitatea SUA de a acorda in continuare asistenta necesara in procesul de elaborare si adoptare a unei solutii politice viabile pentru conflictul transnistrean, in cadrul negocierilor in formatul  “5+2”. Potrivit lui, Statele Unite sunt gata sa sustina Moldova in vederea solutionarii cit mai grabnice a conflictului transnistrean, prin elaborarea unui statut juridic special pentru Transnistria, cu respectarea principiului suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

De asemenea, Asif J. Chaudhry  a sustinut initiativa mediatorilor si observatorilor, prezentata de Seful Misiunii OSCE in Moldova, Philip Remler, vizind organizarea consultarilor in formatul “5+2”  pe 7-8 octombrie la Vienna si a salutat pozitia Chisinaului, care si-a exprimat acordul de a participa la aceasta.

Totodata, Asif J. Chaudhry  a reconfirmat intentia guvernului american de a sustine procesul de consolidare a increderii dintre cele doua maluri ale riului Nistru si s-a expus in favoarea extinderii programelor implementate de Guvernul Republicii Moldova in domeniul economic, social, umanitar etc. pe intreg teritoriul tarii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus