Trimite e-mail | Printeaza
IT
30.09.2008

Piaţa reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice a devenit mai accesibilă

Piaţa reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice a devenit mai accesibilă

O declaraţie în acest sens a făcut astăzi, 30 septembrie, Sergiu Sîtnic, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), în cadrul unei întâlniri la masa rotundă cu tema:„Noi facilităţi de acces a potenţialilor furnizori la piaţa reţelelor şi serviciilor în domeniul comunicaţiilor electronice şi tehnologia informaţiei”.  Potrivit lui, aplicarea unor proceduri noi, simplificate de acces a potenţialilor furnizori la piaţa reţelelor şi serviciilor publice în domeniul comunicaţiilor electronice şi tehnologia informaţiei, cu începere din 15 septembrie 2008, imprimă un nou suflu dezvoltării acestei pieţe, factor care va stimula concurenţa, diversificarea ofertelor şi va permite utilizatorilor să poată alege o gamă mai largă de servicii de calitate, la preţuri rezonabile. La acţiunea organizată de ANRCETI au participat reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Comerţului, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Centrului Naţional pentru Frecvenţe Radio, ai asociaţiilor patronale, experţi, actuali şi potenţiali furnizori de reţele şi servicii.  Directorul ANRCETI a relevat că simplificarea procedurii de acces la piaţa reţelelor şi serviciilor în domeniul dat a fost efectuată în temeiul clauzelor cap. IV al Legii comunicaţiilor electronice, clauze care au intrat în vigoare la 15 septembrie curent. El a amintit că adoptarea acestei legi a fost una din obligaţiile ţării noastre înscrise în Planul de acţiuni R. Moldova – Uniunea Europeană (UE), precizând că procedurile susmenţionate corespund cerinţelor Directivelor Parlamentului şi Consiliului European ale UE din 2002 privind reglementarea  reţelele şi serviciile de comunicaţii electronice.

Sergiu Sîtnic a specificat că noutatea noilor proceduri constă în faptul că activităţile de furnizare a reţelelor şi/sau servicilor publice de comunicaţii electronice au fost scoase din categoria celor licenţiate şi supuse regimului de autorizare generală, care nu prevede vreo decizie sau vreun alt act administrativ. Aceasta înseamnă că orice persoană fizică sau juridică care intenţionează să practice activităţi în domeniul dat poate depune la Agenţie o notificare, după care îşi poate începe activitatea. Notificarea va conţine un minimum de informaţii necesare pentru a asigura ţinerea de către ANRCETI a Registrului public al furnizorilor de reţele şi servicii de comnicaţii electronice şi va fi însoţită de fişa de descriere abstractă a reţelei şi/sau serviciului, fişă care face parte integrantă din notificare. Sîtnic a menţionat că noua lege permite de a practica activităţi în domeniul dat nu numai agenţilor economici, ci şi persoanelor fizice. El a precizat că până nu demult persoanele fizice nu aveau un asemenea drept. 

 Ala Baidauz, şef al serviciului autorizare generală şi licenţiere, care a făcut o  prezentare detaliată a noilor proceduri de acces la piaţa reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice, a adăugat că, spre deosebire de fostele licenţe generale care aveau un termen de valabilitate de cinci ani, autorizarea generală este valabilă fără vreo limitare în timp. Ea a accentuat că înscrierea în Registrul public al furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, eliberarea licenţelor, a copiilor şi dublicatelor acestora, reperfectarea şi modificarea licenţelor se efectuiază gratis de către Agenţie. Totodată, Baidauz a precizat că pentru eliberarea licenţelor de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio al căror număr este limitat legea prevede perceperea unor taxe, care se stabilesc de Guvern şi se transferă în bugetul de stat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus