Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.09.2008

La 3 octombrie curent va avea loc şedinţa Comitetului de colaborare UE-RM

Preşedintele Vladimir Voronin a subliniat că autorităţile Moldovei trebuie să se pregătească în cel mai serios mod pentru această şedinţă.

Şeful statului a menţionat, vineri, 26 septembrie, în cadrul şedinţei Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană, că pentru Moldova au apărut şanse bune de a accelera cu adevărat procesul de soluţionare a problemei transnistrene, dar şi de a avansa considerabil pe calea integrării europene.

Preşedintele a relevat că, actualmente, la Bruxelles se elaborează activ un nou proiect, proiectul „Parteneriatului estic”, la baza căruia vor sta ideile pe care le-au promovat insistent unele ţări ale Uniunii Europene în vara anului curent şi care şi-au găsit deja reflectarea în declaraţia comună a Uniunii Europene şi Ucrainei. Se aşteaptă că noul parteneriat va include aşa componente integraţioniste de cea mai mare importanţă cum sînt: comerţul liber aprofundat, mobilitatea forţei de muncă şi, eventual, o foaie de parcurs pentru liberalizarea regimului vizelor.

Vladimir Voronin a precizat că anume despre aceste elemente se va vorbi în cadrul negocierilor cu Uniunea Europeană asupra noului acord cu Republica Moldova. Este anume ceea ce ne interesează în cel mai serios mod, a accentuat şeful statului.  

Preşedintele a subliniat că acest lucrul se va întîmpla numai dacă în Republica Moldova va fi accelerat ritmul de implementare a reformelor şi se vor înregistra progrese considerabile pe toate direcţiile principale ale modernizării europene. În acest sens, Vladimir Voronin a  chemat Guvernul şi Parlamentul să stabilească cea mai strânsă interacţiune în ceea ce priveşte îndeplinirea întregii liste a angajamentelor asumate de autorităţile moldovene

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus