Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.09.2008

Intrevedere Andrei Stratan - Gunnar Wiegand

Potrivit MAEIE, astăzi, 25 septembrie, Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut o întrevedere cu  Gunnar Wiegand, Director pentru Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală, DG RELEX, Comisia Europeană.

Întrevederea se înscrie în procesul de intensificare a dialogului moldo-comunitar, în special, în obiectivul urmărit de autorităţile moldoveneşti vizând semnarea unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. În acest context, dl Andrei Stratan a subliniat importanţa obţinerii sprijinului Comisiei Europene şi a statelor membre ale UE în vederea lansării cît mai curînd posibil a negocierilor asupra noului acord RM—UE care să corespundă aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova, realizărilor pe plan intern în diverse domenii şi care ar constitui un semnal încurajator pentru viitorul procesului reformator în RM. Oficialul european a transmis un mesaj deschis de sprijin în favoarea opţiunii europene a Republicii Moldova, menţionînd că o decizie în vederea reiterării disponibilităţii UE pentru aprofundarea relaţiilor cu Republica Moldova va fi luată în cadrul reuniunii Consiliului UE din luna octombrie curent.

Totodată, în cadrul discuţiilor a fost realizat un schimb de opinii privind modalitatea de lansare şi implementare a noului Parteneriat Estic începînd cu anul 2009.

Un alt subiect discutat a vizat reglementarea conflictului transnistrian. În context, a fost salutată fermitatea părţii moldoveneşti de a continua dialogul politic şi promovarea soluţionării problemei transnistrene în baza propunerilor „în pachet” ce vizează toate problemele-cheie aprobate în formatul “5+2”.

De asemenea, Viceprim-ministrul A. Stratan, a reiterat importanţa prezenţei şi realizărilor obţinute de Misiunea EUBAM, reiterînd doleanţa părţii moldoveneşti de a prelungi mandatul Misiunii după expirarea acestuia în 2009. Oficialul european a luat notă de solicitarea RM, subliniind disponibilitatea Comisiei Europene de a examina acest subiect luînd în consideraţie activitatea pozitivă şi eficientă a Misiunii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus