Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
22.09.2008

Moldova în 5 minute

***Marian Lupu va efectua în timpul apropiat o vizită de lucru în China Şeful delegaţiei parlamentare chineze, aflată în vizită la Chişinău la 22 şi 23 septembrie, Ma Wenpu, a menţionat că vizita apropiată a lui Marian Lupu în China se înscrie în contextul   dezvoltării parteneriatului strategic dintre cele două state. În altă ordine de idei, oficialul chinez şi-a exprimat convingerea, că Republica Moldova va deveni membru UE într-un viitor previzibil şi în noua sa calitate va servi drept punte de legătură dintre China şi comunitatea europeană.

***Voronin a dispus definitivarea noului Cod Funciar până în octombrie curent Potrivit indicaţiilor date de şeful statului, grupul de lucru privind elaborarea noului Cod Funciar va fi condus de prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministrul economiei şi comerţului.

***Gazoductul Bălţi – Ungheni urmează a fi pus în funcţiune în luna decembrie curent Actualmente sunt construiţi 30,5 km, ceea ce constituie 54%, şi efectuate investiţii în proporţie de 27%. Potrivit unui program adoptat de Guvern, până în anul 2010, toate localităţile din Moldova urmează să fie asigurate cu gaze naturale.  

***SUA vor acorda asistenţă pentru dezvoltarea capacităţilor organelor de dreptAsistenţa va fi acordată în baza Amendamentul VIII la Scrisoarea de Acord cu privire la controlul drogurilor şi aplicarea normelor de drept din 28 august 2001 între Guvernul Statelor Unite ale Americii şi Guvernul Republicii Moldova, semnata luni, 22 septembrie, la Chişinău. Documentul a fost semnat de vice-premierul Victor Stepaniuc, din partea Republicii Moldova şi dna Kelly Keiderling, şef adjunct al Misiunii, Ambasada SUA în Republica Moldova, din partea SUA. Suportul financiar va fi acordat pentru instruirea de bază şi procurarea echipamentului necesar Ministerului Afacerilor Interne şi va oferi instrumente necesare pentru executarea adecvată a obligaţiunilor de serviciu de către colaboratorii MAI. ***Chişinăul este pregătit din punct de vedere tehnic pentru începerea sezonului de încălzireFondul locativ municipal este pregătit pentru începerea sezonului de încălzire. Despre aceasta a informat în cadrul şedinţei operative de la primărie Dionisie Boaghie, şeful Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare. Potrivit responsabilului, până în acest moment toate reţelele inginereşti au fost testate. În anii precedenţi la această dată erau testate până la 70% din blocurile locative. De asemenea, au fost create deja grupuri de lucru care vor semna paşapoartele tehnice ale blocurilor locative. La rândul său, primarul general Dorin Chirtoacă a mai solicitat Direcţiei Finanţe să identifice surse financiare pentru achitarea unei noi tranşe către SA „Termocom”. Primarul general a menţionat că în acest an sunt posibile probleme financiare legate de achitarea datoriei pentru consumul de agent termic. La moment, datoria municipalităţii faţă de furnizorul de agent termic constituie 220 mil. lei.

***Pachetul de acţiuni deţinut de stat la SA „Zorile” a fost vândut unui fond investiţional American la preţul de 86 mil. lei (5,92 mil. euro)Ca urmare a licitaţiilor desfăşurate la Bursă de Valori a Moldovei pachetul de acţiuni ale statului în SA „Zorile” (60,258%) a fost vândut la preţul iniţial de 65,01 lei pentru o acţiune. În prima zi a licitaţiei de vânzare a pachetelor de acţiuni ale statului în 57 de societăţi pe acţiuni au fost realizate 11 loturi în valoare totală de 180,9 mil. lei (17,7 mil. dolari). Valoarea totală a pachetelor vândute a depăşit cu 31,9 mil. lei (21%) preţul iniţial.

**Grupul francez “Lafarge” prognozează majorarea investiţiilor în unitatea sa operaţională din MoldovaPrecum a declarat noul director General al SA “Lafarge  Ciment” (Moldova) , Frederic Aubet, în cadrul intrevederii cu Prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministrul Economiei si Comerţului, economia Moldovei cunoaşte în ultimii ani o permanentă creştere în toate domeniile, inclusiv în domeniul construcţiilor. Acesta reprezintă o  motivare pentru Grupul   “Lafarge” de a se afirma în continuare pe piaţa moldovenească, prin majorarea investiţiilor în producere. Potrivit lui Frederic Aubet, în ultimii trei ani, investiţiile în uzina de ciment au constituit circa 40 mil.euro, iar volumul producţiei a atins cifra de 1 mil. tone de ciment pe an.***În ianuarie-august 2008, volumul mărfurilor transportate s-a majorat cu 7,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecutPotrivit Biroului Naţional de Statistică,  întreprinderile de transport feroviar, auto, fluvial şi aerian au transportat mărfuri în volum de 11566,1 mii tone. Majorarea a fost determinată de sporirea volumelor de mărfuri transportate cu mijloacele de transport auto (+12,2%) şi feroviar (+6,0%), în timp ce în transportul fluvial şi aerian s-au înregistrat diminuări, respectiv cu 9,7% şi 17,5%. Tendinţe similare s-au marcat şi la parcursul mărfurilor, care a crescut cu 9,6% în raport cu ianuarie-august 2007, pe seama sporirii acestuia în transportul auto (+16,5%) şi feroviar (+6,0%).

**În perioada 24-27 septembrie la Moldexpo se va desfăşura expoziţia “Furniture”Participanţii la expoziţie – circa 100 de expozanţi – producători şi distribuitori de mobilă, vor prezenta în sortiment larg produse fabricate în Republica Mоldova, Ucraina, Belarus, Franţa, Germania, Italia, Spania, Rusia, România, Polonia, Тurcia. Expoziţia va fi formată din două sectoare tematice – salonul de mobilă şi totul pentru producerea mobilei. Salonul de mobilă va fi prezentat de toate direcţiile tematice: mobilă pentru locuinţe, oficii şi pentru instituţiile de alimentaţie publică. Inaugurarea oficială a expoziţiei  “FURNITURE” va avea loc la 24 septembrie 2008, la ora 11:00, în pavilionul central al CIE “Moldexpo”.

***Moldova ocupă locul 78 din 141 de ţări într-un rating al libertăţii economiceÎntre primele zece ţări din ratingul institutului Сato Institute se află statele unde există cele mai puţine restricţii economice: Hong Kong, Singapore, Noua Zelandă, Elveţia, Marea Britanie, Chile, Canada, SUA, Australia şi Irlanda. Cea mai proastă situaţie a fost atestată în Zimbabve, (locul 141), Angola, Mianma (Birmania), Congo şi Niger. Dintre ţările post-sovietice, ţara cu cea mai liberă economie este Estonia (locul 11). Rusia ocupă locul 101, Ucraina - 121, România - 74. Ratingul a fost elaborat în baza datelor din anul 2006, pe baza a cinci criterii principale: numărul funcţionarilor guvernamentali; sistemul de protecţie al drepturilor de proprietate; accesibilitatea mijlocelor financiare; libertatea comerţului internaţional; reglementarea afacerilor, pieţei muncii şi piaţei creditare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus