Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.09.2008

Chestiunea confirmării printr-un document special a statutului de neutralitate al Modovei este examinată în cadrul procesului de negocieri în problema transnistreană

Rusia doreşte confirmarea printr-un document special a statutului de neutralitate a Moldovei şi această chestiune este în prezent discutată în cadrul negocierilor în problema transnistreană, a afirmat luni, pentru Interfax, ambasadorul cu misiuni speciale al MAE rus, reprezentantrul Rusiei la negocierile în problema transnistreană, Valeri Nesteruşkin. El a spus că, deşi Moldova şi-a întărit prin Constituţie statutul de neutralitate, „deseori mulţi politicieni îşi pun întrebarea în ce măsură această prevedere din Constituţie, în actualele condiţii ale statului moldovean, reprezintă o garanţie pentru viitor, cu atât mai mult din perspectiva desfăşurării negocierilor în problema reglementării transnistrene, când situaţia din regiune nu este în favoarea includerii ţării în vreun bloc politico-miltar”. „De aceea, în prezent se discută în ce măsură această temă ar putea fi examinată constructiv, pentru a nu crea distorsiuni şi probleme în procesul de reglementare a problemei transnistrene, a spus Nestesuşkin. Totodată, Nesteruşkin a confirmat faptul că Moscova nu exclude utilizarea unor prevederi ale planului Kozak în actualul proces de negocieri. De asemenea, oficialul rus a confirmat faptul că întrevederea dintre Voronin şi Smirnov ar putea avea loc săptămâna curentă Pe de altă parte, ministrul moldovean de externe Andrei Stratan şi-a exprimat încredrea că negocierile politice în formatul "5+2" vor fi reluate în cel mai scurt timp. Într-un interviu acordat agenţiei de stat Moldpres şeful diplomaţiei de la Chişinău a declarat că în prezent are loc dialogul cu mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare continuă.

În cadrul trevederii avute luni, 22 septembrie, la Chişinău, cu reprezentantul special al Ucrainei pentru problematica transnistreană, Victor Krijanovskii, Andrei Stratan a reconfirmat strategia Moldovei privind reglementarea problemei transnistrene în baza abordării "în pachet" a tuturor problemelor-cheie legate de conflict – politice, economice, sociale si umanitare. Propunerile „în pachet" prevăd elaborarea şi adoptarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, în baza respectării suveranităţii si integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, conform prevederilor Legii din 22 iulie 2005 privind principiile de bază ale statutului regiunii transnistrene în componenţa Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus