Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.09.2008

Comunicat de presă al Băncii Naţionale a Moldovei

Într-un comunicat de presă, difuzat de BNM, se declară: "Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, indicele preţurilor de consum s-a majorat în luna august 2008 faţă de luna iulie 2008 cu 0.7 la sută.  Rata inflaţiei cumulative de la începutul anului a constituit 6.0 la sută, fiind una dintre cele mai reduse din regiune.Ca rezultat, rata anuală a inflaţiei s-a micşorat de la nivelul maxim de 16.9 la sută înregistrat în luna mai 2008 până la nivelul de 11.7 la sută la finele lunii august.

Evoluţia indicatorului inflaţiei pe parcursul ultimelor luni demonstrează  corectitudinea politicilor în domeniu aprobate şi promovate de către Banca Naţională şi Guvernul Republicii Moldova,  care au permis inversarea trendului inflaţiei  în condiţiile existenţei unor presiuni inflaţioniste externe şi interne pronunţate.

Analiza factorilor care au influenţat majorarea preţurilor de consum pe parcursul ultimului an, precum şi a evoluţiei eventuale a acestor şi altor factori pentru perioada ce urmează, permit de a prognoza o micşorare în continuare a indicatorului inflaţiei anuale cu readucerea lui treptată în limitele programate.

În aceste condiţii, Banca Naţională a Moldovei consideră că la etapa actuală nu există premise de înăsprire în continuare a politicii monetare şi pot fi examinate măsurile necesare pentru a lărgi accesul la resursele de credit şi a evita fluctuaţiile excesive pe piaţa valutară.

    Banca Naţională a Moldovei va monitoriza în continuare situaţia, având drept scop atingerea obiectivului său fundamental – asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor."

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus