Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.09.2008

Misiunea FMI a purtat discuţii pe marginea proiectului Bugetului de Stat pentru 2009

O misiune a Departamentului European al Fondului Monetar Internaţional (FMI), sub conducerea domnului Graeme Justice, s-a aflat la Chişinău în perioada 11-18 septembrie 2008.

Misiunea a apreciat progresul în ceea ce priveşte reducerea inflaţiei. La moment, pare realizabil obiectivul de a atingere a unui nivel al inflaţiei sub zece la sută, dar vor fi necesare eforturi bugetar-fiscale susţinute. Se înregistrează un ritm bun al creşterii economice, în pofida impactului secetei din anul trecut; s-ar putea ca creşterea economică să atingă un nivel ceva mai înalt decât cel anticipat anterior. Perspectivele pentru anul 2009 rămân a fi pozitive, în pofida reducerii ritmului creşterii economice la nivel regional şi înrăutăţirii situaţiei contului curent.

Misiunea a purtat discuţii pe marginea proiectului Bugetului de Stat pentru 2009 şi a încurajat autorităţile să susţină eforturile Băncii Naţionale de a stăvili aprecierea leului, prin menţinerea unei politici bugetar-fiscale prudente. Discuţiile s-au axat pe importanţa reformelor structurale menite să sporească eficienţa administraţiei publice, având obiectivul ţinerii în frâu a cheltuielilor curente şi asigurarea resurselor suficiente pentru investiţii. În special, misiunea a accentuat necesitatea promovării unui sistem modern de guvernare prin accelerarea reformelor în domeniul asistenţei sociale, învăţământului, administraţiei publice şi ocrotirii sănătăţii. Se preconizează că a cincea misiune de evaluare a realizărilor în cadrul programului susţinut prin Mecanismul de finanţare pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei (PRGF)  va avea loc la finele lunii noiembrie – începutul lunii decembrie a.c.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus