Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.09.2008

ANPC a emis o decizie privind abuzul de situaţie dominantă de către ÎM "Apă-Canal Chişinău" SA

Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei a emis o decizie prin care unele acţiuni ale ÎM "Apă-Canal Chişinău" SA sunt calificate drept abuz de situaţie dominantă.  ÎM "Apă-Canal Chişinău" SA a fost stabilit ca agent cu poziţie dominantă pe piaţa serviciilor de alimentare cu apă, evacuare şi epurare a apelor uzate din mun. Chişinău.

Încălcarile depistate de ANPC constau în limitarea concurenţei şi lezarea intereselor unor altor agenţi economici, precum şi ale persoanelor fizice prin: obligarea consumatorilor casnici de a schimba apometrele înainte de uzarea lor completă; indicarea mărcii echipamentului de măsurare a consumului de apă şi a adreselor agenţilor economici care comercializează asemenea echipamente, dreptul în vederea alegerii mărcii şi a furnizorului apometerlor aparţinînd consumatorului; dezinformarea consumatorilor referitor la suportarea cheltuielilor privind achiziţionarea, proiectarea, instalarea, recepţia şi exploatarea aparatelor de evidenţă a consumurilor de apă. Conform legislaţiei în vigoare, aceste cheltuieli sunt puse în seama furnizorului.

ANPC a emis faţă de ÎM "Apă-Canal Chişinău" SA o prescripţie cu privire la înlăturarea încălcărilor constatate şi acordarea posibilităţii consumatorului să-şi aleagă singur tipul contorului din cele certificate pe teritoriul Republicii Moldova. Compania va anunţa despre aceasta consumatorii şi agenţii economici prin canalele mass-media. În caz de neexecutare a prescripţiei, se va iniţia acţiunea în instanţa de judecată referitor la încasarea de la ÎM "Apă-Canal Chişinău" SA a unei părţi din venit.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus