Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.09.2008

Evghenii Şevciuk: " Scoaterea forţelor pacificatoare ruse din Transnistria - poate distruge pacea şi aşa şubredă din regiune "

Scoaterea forţelor pacificatoare ruse din Transnistria sau înlocuirea lor cu alt format poate distruge pacea şi aşa şubredă din regiune. Iată ce declară preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk într-un interviu pentru presa străină. Contingentul trupelor ruse de pacificatori este atât de mic, continuă Şefciuk, încât nu poate prezenta pericol pentru statele învecinate.

Afirmaţia oficialului de la Tiraspol vine să confirme faptul că autorităţile republicii nistrene autoproclamate nu vor accepta planul Chişinăului de reglementare transnistreană, spun analiştii, plan care prevede o autonomie extinsă pentru Transnistria, retragerea trupelor ruse din regiune şi modificarea formatului actual de pacificatori.

 Iată ce a declarat la RFI, Andrei Safonov, redactor-şef al săptămânalului transnistrean de opoziţie, „Novaia Gazeta":

„Tiraspolul nu are un document viabil de reglementare, dar din punct de vedere diplomatic şi-a făcut datoria şi a prezentat preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin,  în luna aprilie un proiect de acord despre prietenie şi cooperare între Chişinău şi Tiraspol. Sigur că autorităţile moldovene nu iau în serios acest document. Pe de altă parte, planul Chişinăului nu este pus deocamdată pe masa de negocieri. Se creează aşadar un vid pe care nimeni nu are de gând să-l umple", spune analistul Andrei Safonov. 

În acelaşi interviu pentru presa străină, speaker-ul de la Tiraspol, Evghenii Şefciuk, şi-a exprimat îndoielile în ce priveşte repetarea scenariului din Osetia de Sud în Transnistria, explicând că popoarele care locuiesc în regiune sunt extrem de tolerante, iar mediatorii şi observatorii procesului de negocieri în problema transnistreană nu vor admite vărsări de sânge.

Sursa: RFI - Audio

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus