Trimite e-mail | Printeaza
IT
17.09.2008

ANRCETI aplica o noua procedura de autorizare pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice

Începând cu 15 septembrie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) aplică, în conformitate cu Legea comunicaţiilor electronice, o nouă procedură de autorizare a persoanelor pentru furnizarea reţelelor şi/sau serviciilor publice de comunicaţii electronice. Procedura este stabilită de Regulamentul privind regimul de autorizare generală şi eliberare a licenţelor de utilizare a resurselor limitate pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice, act normativ aprobat de Consiliul de Administraţie al Agenţiei şi publicat astăzi, 16 septembrie, în „Monitorul Oficial”.

Potrivit ANRCETI, autorizarea generală este un regim juridic aplicabil furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice, care determină drepturile şi obligaţiile furnizorilor fiecărui tip de reţea sau de serviciu. Potrivit regulamentului susmenţionat, regimului de autorizare generală sunt supuse următoarele tipuri de reţele publice: fixe terestre, mobile terestre, cu transmisie prin sateleit şi tipurile de servicii publice, precum urmează: de telefonie, de linii închiriate, de transmisiuni de date, de acces la Internet, de radiocomunicaţii mobile profesionale, de mesagerie radio, de programe audiovizuale.

Pentru a beneficia de pevederile autorizării generale, persoana fizică sau juridică, care intenţionează să furnizeze reţele sau servicii publice de comunicaţii electronice, are obligaţia să transmită la ANRCETI o notificare cu privire la această intenţie cu cel puţin 7 zile înainte de începerea activităţii. Notificarea se rezumă la completarea unui formular tip cu date minime strict necesare pentru identificarea furnizorului şi a unei fişe de descriere abstractă a reţelei sau serviciului public corespunzător. Agenţia în cel mult 7 zile de la data efectuării notificării va elibera solicitantului o declaraţie informativă tip, ce confirmă depunerea notificării de către solicitant şi înscrierea acestuia în Registrul public al furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice. În acelaşi termen solicitantul este considerat furnizor de reţele sau de servicii publice indicate în notificare, dobândind astfel drepturile şi obligaţiile specifice prevăzute de autorizarea generală şi Legea comunicaţiilor electronice. Regulamentul precizează că furnizorul de reţele publice are dreptul de a le utiliza în scopul difuzării sau retransmisiei programelor audiovizuale numai după parcurgerea procedurilor de autorizare prevăzute de legislaţia în domeniul audiovizualului.

Documentul stabileşte, de asemenea, procedura de acordare de către ANRCETI a licenţelor de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio pentru furnizorii autorizaţi de reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice. Această procedură se aplică pentru canalele şi frecvenţele radio din benzile de utilizare neguvernamentală, conform Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe, utilizate pentru furnizarea de reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice.

Conducerea Agenţiei consideră că noul regim de autorizare generală va fi benefic atât pentru potenţialii furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, cât şi pentru piaţă. Acest regim simplifică şi facilitează accesul potenţialilor furnizori pe piaţă, îi scuteşte de prezentarea mai multor documente şi de plata taxei pentru eliberarea licenţei, care se aplica până în prezent. Totodată, intrarea pe piaţă a noilor furnizori de reţele şi servicii va stimula concurenţa, ceea ce va contribui, la rândul său, la dezvoltarea unei pieţe de servicii moderne necesare pentru edificarea societăţii informaţionale.

Textul regulamentului susmenţionat poate fi consultat pe pagina web a Agenţiei pe adresa www.anrceti.md.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus