Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.09.2008

Implementarea Strategiei Naţionale Energetice în Moldova va costa 800 mil. euro

Potrivit MEC, delegaţia Republicii Moldova, condusă de către viceministrul Economiei şi Comerţului Tudor Copaci, va efectua în perioada 16-18 septembrie o vizita de lucru la Bruxelles, pentru a începe negocierile privind aderarea Republici Moldova la Tratatul Comunităţii Energetice.

„Aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Energetică va permite ţării noastre de a se integra în piaţa energetica regională şi va spori semnificativ gradul de securitate energetică a ţării”, a declarat Tudor Copaci înainte de plecare. Statele membre a organizaţiei în cauză sunt Uniunea Europeana, Albania, Bosnia şi Herzegovina, Croaţia, Macedonia, Montenegro, Serbia şi Kosovo.

Scopul Comunităţii Energetice este formarea unui spaţiu comun de reglementare a pieţei energetice pe teritoriul UE şi Europei de Sud-Est.  Tratatul Comunităţii Energetice a fost fondat de tarile membre  la 25 octombrie 2005. Actualmente Republica Moldova are statut de observator la aceasta organizaţie.

În cadrul aceleiaşi vizite, pe 17 septembrie, viceministrul Economiei şi Comerţului Tudor Copaci va avea o întrevedere cu reprezentanţii comunităţii donatorilor - Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare şi Banca Europeana pentru Investiţii, în vederea examinării posibilităţilor de finanţare pentru următorul an a implementării Strategiei Naţionale Energetice 2007-2020.

Tudor Copaci va prezenta rezultatele primului an de implementare a Strategiei Naţionale Energetice, care are drept obiectiv  asigurarea securităţii energetice a ţării, promovarea eficienţei energetice la producerea, transportarea, distribuţia, furnizarea şi consumul resurselor energetice, efectuarea măsurilor concrete în vederea liberalizării pieţei energiei electrice în contextul cerinţelor integrării în sistemul energetic european, etc.

În primul an de implementare a Strategiei au fost realizate un şir de proiecte de dezvoltare a reţelelor interne de transportare a energiei electrice, bugetul cumulativ al cărora a constituit 20 mln. lei şi circa 6,2 mln. lei au fost investite in consolidarea reţelelor electrice de interconexiune cu tarile vecine.

Bugetul realizării Strategiei Naţionale Energetice pe parcursul a 13 ani  constituie circa 800 mln. EURO. Sursele financiare vor fi alocate din  bugetul de stat, atrase investiţiile particulare interne si externe, precum si cu suportul financiar a  donatorilor internaţionali. 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus