Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.09.2008

Procesul de elaborare a Strategiei securităţii naţionale a fost examinat într-o şedinţă la Guvern

Potrivit serviciului de presă al Guvernului, procesul de elaborare a Strategiei securităţii naţionale a fost examinat sâmbată, 13 septembrie, într-o şedinţă la Executiv.

Membrii Comisiei pentru elaborarea Strategiei securităţii naţionale a Republicii Moldova au apreciat că documentul a fost îmbunătăţit structural şi calitativ, formulînd, totodată, unele propuneri faţă de Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei.

Astfel, instituţiile vizate vor prioritiza acţiunile prevăzute în Plan pentru a le racorda la Cadrul de Cheltuieli pe Termen Mediu, o atenţie aparte urmînd a fi acordată asigurării securităţii persoanei şi a drepturilor omului, precum şi cooperării regionale şi bilaterale.

În cadrul şedinţei, viceprim-ministrul Andrei Stratan, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a informat membrii Comisiei despre consultările purtate săptămîna curentă în cadrul Consiliului Nord-Atlantic în formatul 26 + Republica Moldova.

Potrivit viceprim-ministrului, conducerea NATO a apreciat înalt implementarea Planului Individual de Acţiuni (IPAP), care prevede şi elaborarea Strategiei Securităţii Naţionale a Republicii Moldova. Secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a reiterat recunoaşterea neutralităţii militare a Republicii Moldova şi a făcut apel către toate ţările partenere să respecte prevederile constituţionale şi să-şi retragă forţele armate şi muniţiile de pe teritoriul Republicii Moldova, a declarat Andrei Stratan.

Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a propus ca săptămîna viitoare proiectul Strategiei şi a Planului de acţiuni pentru implementarea acesteea să fie finalizate şi remise spre examinare Comisiei parlamentare de specialitate şi instituţiei prezidenţiale. Totodată, documentele urmează a fi publicate pe saitul MAEIE şi în mijloacele de informare în masă pentru a consulta opinia publică în legătură cu prevederile acestora.

Documentele au fost elaborate pe baza principiilor Concepţiei securităţii naţionale, aprobate de Parlament la 22 mai a.c. Pornind de la prevederile Concepţiei, întregul ansamblu de acţiuni orientate spre asigurarea securităţii naţionale are la bază statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova. Totodată, acţiunile prevăzute de prezenta Strategie vor fi subordonate obiectivelor securităţii naţionale a Republicii Moldova, precum urmează: asigurarea şi apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale, ordinii constituţionale, dezvoltării democratice, securităţii societăţii şi a cetăţenilor Republicii Moldova, atît pe teritoriul Republicii Moldova, cît şi peste hotarele ei, consolidarea statalităţii Republicii Moldova, apărarea şi promovarea valorilor naţionale.

Strategia va servi drept bază pentru elaborarea Strategiei militare, Strategiei de informare publică pe probleme de securitate naţională, a altor strategii sectoriale în domeniul securităţii naţionale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus