Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.09.2008

Dodon s-a întâlnit cu jurnalişti străini aflaţi la Chisinau într-un turneu

Potrivit MEC, prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministru al Economiei şi Comerţului, a avut o întrevedere cu un grup de 18 jurnalişti străini aflaţi în Republica Moldova într-un turneu de presă.

Igor Dodon a făcut o amplă prezentare a situaţiei macroeconomice în Republica Moldova, a prognozelor economice pentru anul curent şi anul viitor, a climatului de afaceri şi a relaţiilor economice externe.

În ultimii şapte ani consumul intern a crescut semnificativ, iar comerţul s-a reorientat spre ţările Uniunii Europene. Dacă anterior peste 70% din schimburile comerciale externe erau orientate spre CSI, în prezent mai mult de jumătate din comerţul extern revine ţărilor UE, a declarat prim-viceprim-ministrul. Igor Dodon a precizat că odată cu reorientarea comerţului s-a schimbat şi structura investiţiilor străine, care au ca destinaţie predilectă sfera serviciilor. Astfel, structura Produsului Intern Brut a suferit o modificare calitativă, cota agriculturii reducîndu-se în favoarea serviciilor, care constituie peste 60% din PIB.

În acelaşi timp, după aderarea României la Uniunea Europeană, investiţiile străine directe au crescut brusc – practic dublîndu-se anul trecut faţă de anul 2006. Această tendinţă se păstrează şi în anul curent, fiind alimentată de iniţiativele de liberalizare a economiei, în special introducerea cotei zero la impozitul pe profitul reinvestit, a spus ministrul Economiei şi Comerţului.

Alte teme abordate de jurnalişti au fost cele ale securităţii energetice, problematica transnistreană, licenţierea şi combaterea corupţiei. Jurnaliştii reprezintă publicaţii prestigioase din şapte ţări, inclusiv membre ale Uniunii Europene, vizita fiind organizată de către compania Schoehner.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus