Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.09.2008

Întrevederi ale Ministrului Andrei Stratan cu înalţi oficiali europeni

Potrivit MAEIE, în cadrul vizitei la Bruxelles din 10 septembrie curent, Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut întrevederi la Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene, Comisia Europeană şi Parlamentul European.

Întrevederea şefului diplomaţiei moldoveneşti cu Benita Ferrero-Waldner, Comisar European pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate, s-a axat în mare parte pe abordarea evoluţiilor din Republica Moldova în context european, a aprofundării dialogului RM—UE şi a procesului de reglementare a problemei transnistrene.

Referitor la acest ultim aspect, Comisarul European a menţionat că UE apreciază abordarea constructivă şi matură de către Guvernul Republicii Moldova a situaţiei din Georgia. La rîndul său, Andrei Stratan a dat asigurări că negocierile privind soluţionarea conflictului transnistrean în baza „soluţiei în pachet” vor fi reluate doar în formatul „5+2”.

Cu referire la consolidarea dialogului de integrare europeană a RM, Ferrero-Waldner a relevat întregul sprijin al UE în vederea obţinerii cît mai curînd posibil a noului mandat privind viitorul Acord de cooperare RM—UE, care să fie suficient de ambiţios în contextul realităţilor interne ale UE. În acelaşi context, Ministrul a menţionat interesul Republicii Moldova pentru semnarea unui Acord de asociere cu UE.

Referindu-se la tematica internă a ţării noastre, Benita Ferrero-Waldner a relevat importanţa organizării corecte a campaniei electorale şi a alegerilor parlamentare din 2009 care vor reprezenta un test important pentru viitorul european al RM.

În cadrul întrevederii lui Andrei Stratan cu Janez Potocnik, Comisar European pentru Cercetare şi Inovaţii, la care a participat şi Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, au fost abordate subiecte privind interesul RM pentru asocierea la Programul Cadru FP7 în domeniul cercetării, identificarea programelor de mobilitate pentru cercetători, participarea la proiecte comune de cercetare, precum şi preluarea bunelor practici ale statelor membre UE în domeniul cercetării şi consolidării capacităţilor centrelor ştiinţifice/Academiei de Ştiinţe.

Janez Potocnik a comunicat disponibilitatea Comisiei de a continua discuţiile tehnice şi procedurale necesare pentru asocierea Republicii Moldova la FP7, inclusiv semnarea documentelor relevante în acest sens.

De asemenea, Andrei Stratan a avut o întrevedere cu Helga Schmid, Director al Unităţii Politice a Secretariatului General al Consiliului în cadrul căreia au fost examinate evoluţiile procesului de soluţionare a conflictului transnistrean în contextul situaţiei create în Caucaz. Helga Schmid a informat despre rezultatele vizitei comune a lui Javier Solana, Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă şi Securitate Comună/Secretarul General al Consiliului UE, Jose Manuel Barroso, Preşedintele Comisiei Europene şi dlui Nicolas Sarkozy, Preşedintele Republicii Franceze la Moscova din 8 septembrie curent. Reprezentantul Secretariatului Consiliului a reiterat angajamentul UE de susţinere a relansării negocierilor de soluţionare a conflictului transnistrean în formatul „5+2”.

Andrei Stratan a menţionat rolul Misiunii de Asistenţă a UE la frontiera RM şi Ucrainei (EUBAM) în soluţionarea conflictului transnistrean şi importanţa continuării activităţii acesteia, precum şi a consolidării mandatului de activitate a Misiunii.

Întrevederea Ministrului Andrei Stratan cu Jacek Saryusz – Wolski, Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, a oferit ocazia unui consistent şi actualizat schimb de opinii la subiectul recentelor evoluţii pe scena europeană şi internaţională în cadrul căruia parlamentarul european a reiterat susţinerea pentru vocaţia europeană a RM şi avansarea relaţiilor de cooperare a ţării noastre cu UE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus