Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.09.2008

Băsescu consideră că România ar trebui să intre în formatul de negociere a problemei transnistrene

Băsescu consideră că România ar trebui să intre în formatul de negociere a problemei transnistrene

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi seară la TVR1 că implicarea României în formatul de negociere în privinţa Transnistriei "ar dinamiza găsirea unei soluţii".

Întrebat dacă ar trebui să se schimbe actualul format de negociere în privinţa Transnistriei, preşedintele Traian Băsescu a răspuns că, în mod categoric, trebuie schimbat acest format. "Categoric da! Eu cred că un format de negociere în care să fie implicată România, Republica Moldova şi Transnistria, care trebuie să fie parte a negocierii: România şi Ucraina sau România şi Federaţia Rusă, care are trupe. Sunt convins că participarea României ar dinamiza găsirea unei soluţii", a spus şeful statului.

"Poate că nu e momentul şi nu e cazul, dar trebuie văzut, în 1992, cum a ieşit România din acest mecanism, pentru că a fost acolo. Acum îi văd exact pe cei care n-au ştiut să apere interesele Moldovei în 1992 că spun <>, uitând că, în 1992, ei au scos România de la masa tratativelor", a precizat Băsescu.

Şeful statului a adăugat că, dacă nu este posibil acest format de negociere, se poate imagina un format în care Uniunea Europeană să se implice mult mai puternic, fiind suficient ca Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă să fie arbitri în Transnistria.

Potrivit lui Băsescu, "Rusia ca unic arbitru nu poate da soluţii, ea vine şi pune pe masă planul Kozak, respins şi de Chişinău şi de toate statele occidentale. Nu putem accepta asemena soluţii. Principiul este integritatea teritorială a Republicii Moldova", a accentuat Traian Băsescu.Totodată, preşedintele României a arătat că prudenţa României în ceea ce priveşte situaţia conflictelor îngheţate a fost generată de faptul că tensiunile din Transnistria sunt la fel de mari ca cele din Osetia şi Abhazia şi că practic condiţiile sunt puse în aşa mod ca în celelalte zone să se poată întâmpla ceea ce s-a întâmplat în Ggeorgia. "Peste tot în aceste enclave s-au format structuri statale, peste tot se propagă o propagandă deşănţată care învrăjbeşte minoritarii ruşi sau osetini sau abhazi cu majoritarii de pe teritoriul statului", a spus Băsescu, menţionând că tensiunile sunt create, lipseşte doar "scânteia",care poate veni de oriunde, nu de la Putin sau Medvedev, ci chiar de la Tiraspol.

Preşedintele a declarat că România pledează pentru accelerarea apropierii Republicii Moldovei de Uniunea Europeană şi a spus că va propune la summitul UE din octombrie includerea acesteia în "pachetul Balcanilor de Vest". "Moldova nu trebuie lăsată pentru pahcetul cu Ucraina. Ucraina este o ţară mare şi vor trece ani mulţi până va îndeplini condiţiile să înceapă un proces de aderare la UE, dacă va exista o semenea voinţă în mod real. Moldova vrea să intre în UE, am discutat cu preşedintele Voronin de curând. Iar semnalele venite după intevenţia noastră la Consiliul Uniunii Europene sunt foarte bune, ceea ce va declanşa un schimb de opinii în pregătirea urm ătorului Consiliul european", a spus Băsescu, menţionând că România are drept scop detgheţarea şi acceelerarea acordului de asociere a Republicii Moldova la UE.

Totodată, preşedintele român a spus că nu acordul de asociere este cheia pentru care România doreşte să aducă în discuţie Moldova la Consiliul european, ci realitatea conflictului încgheţat cu riscurile care sunt. "Vrem să vedem într-un document al UE perspectiva europeană pentru Republica Moldova", a spus şeful statului român. Întrebat dacă există o asemenea perspectivă şi pe când se aşteaptă, Băsescu a răspuns: "Noi ne batem, nu ştim când dar sperăm că pe timpul preşedinţiei franceze şansele sunt mai mari". El a spus că statele din UE privesc firesc dorinţa României de a ajuta Moldova să adere la UE. "faptul că suntem o ţară care vorbeşte despre apropierea Republicii Moldova de UE este considerat firesc de orcine. Nu suntem nici ţară din Africa, nici din Europa dar cu frontierele la Vest, suntem aici, vecinii Republicii Moldova. Ce ţară nu promovează vecinul, iar dacă acel vecin a fost candva şi parte din ţara ta, cu atât mai mult", a spus Băsescu. Referindu-se la celălalt vecin al României,  Ucraina, Băsescu a spus că efortul României pentru Republica Moldova nu poate fi egal cu cel faţă de Ucraina. "Sigur, dorim  perspectiva europeană, pentru NATO pentru Ucraina. Ucraina o susţinem decent şi cu toată forţa. Pe Republica Moldova o susţinem decent, cu toată forţa şi din suflet", a mai adăugat Traian Băsescu.

Ascultaţi ediţia specială a TVR1 la care a participat preşedintele Traian Băsescu. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus